Risc Sísmic a Espanya

Clasificado en Geografía

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,48 KB

Perillositat sísmica (període de retorn de cinc-cents anys)

Descriviu la informació representada en el mapa.

Es tracta d’un mapa temàtic on es representen les zones amb més perillositat sísmica d’Espanya. La llegenda mostra quatre intervals de intensitat en diferents tonalitats de grissos.

La font és: Servicio de Información Sísmica. Instituto Geográfico Nacional. En línia.

El mapa mostra com les zones de més perillositat sísmica estan ubicades al sud de la península, especialment en àrees d’Andalusia i de Múrcia; els segueixen bona part del sud de la península i zones dels Pirineus i en darrer terme, zones més extenses del sud i dels Pirineus, la costa catalana i l’interior de Galicia.

Definiu els termes sisme i risc antròpic.

Sisme: Tremolor o sacsejada de la superfície de la terra resultat dels desplaçaments i les friccions de les diferents plaques que formen l'escorça terrestre (plaques tectòniques).

Risc antròpic: És la possibilitat que determinades activitats humanes provoquin danys materials o humans, o agreugin els efectes adversos de fenòmens naturals susceptibles de causar danys.

Relacioneu la localització de les zones que presenten un risc sísmic més alt amb les unitats de relleu i la dinàmica de les plaques tectòniques a la península Ibèrica.

Les zones de la Península Ibèrica que presenten més risc sísmic son d’una banda el Sud de la Península degut a la proximitat de la zona de l’estret de Gibraltar i d’altra banda la zona dels Pirineus perquè en el plegament i l’aixecament del nucli axial es van produir sistemes de falles i fractures.

Valoreu la importància del risc sísmic a Catalunya.

El risc sísmic a Catalunya és moderat, està localitzat a àrees dels Pirineus i del Sistema Mediterrani està limitat als moviments tectònics relacionats amb l’estructura geològica de les principals alineacions muntanyoses, allà on hi ha línies de falla importants.

El registre històric també mostra que el risc és baix, ja que els darrers terratrèmols amb efectes negatius importants sobre els bens materials i la població es van donar al segle XV.

Expliqueu les diferències existents entre un fenomen natural i un risc o desastre natural. Esmenteu algun exemple.

Les diferències entre els fenòmens naturals i els desastres naturals radiquen en el fet que els primers són processos de tipus divers, com la pluja, la neu, els llamps, l’onatge, els terratrèmols, les erupcions volcàniques, etc., provocats pel funcionament i la dinàmica inherent als elements i sistemes naturals, mentre que els desastres naturals succeeixen quan aquells assoleixen una intensitat o magnitud tant elevada que provoca danys severs a les comunitats humanes.

Les activitats humanes poden agreujar els efectes dels riscos naturals? De quina manera? Argumenteu la resposta.

Els canvis d’usos i cobertes del sòl com una de les principals causes d’augment del risc, per exemple la deforestació i la construcció a les lleres dels rius i altres zones inundables, incrementa el risc d’inundacions catastròfiques.

El nivell socioeconòmic de la població influeix en el grau d’exposició i vulnerabilitat en front dels riscos naturals. Els barris perifèrics i marginals construïts en àrees no adequades, els edificis no adaptats o la utilització de materials no homologats, fan augmentar el risc de catàstrofe.

Entradas relacionadas: