La Romània: Divisions Lingüístiques i Característiques
Clasificado en Latín
Escrito el en catalán con un tamaño de 2,45 KB
Ja sabem què és la Romània i també quins elements han influït en la diferenciació dels dialectes del llatí segons la zona. Ara veurem quines són aquestes zones.
Romània estricta
Comprèn bàsicament les províncies romanes de la Hispània, la Gàl·lia, la Itàlica i la Dàcia. Actualment correspon, més o menys, als següents països: Portugal, Espanya, França, Itàlia, Romania, part de Bèlgica i part de Suïssa (els cantons sud-occidentals). En tota aquesta zona la romanització (colonització romana) va ser molt forta.
Romània perduda
En altres zones, la colonització fou més superficial i el llatí, que havia començat a parlar-s'hi, va sucumbir davant les llengües indígenes, veïnes o dels nous conqueridors, de manera que ara ja no s'hi parlen llengües romàniques. La Romània perduda correspon a Anglaterra, les terres germàniques del Baix Rin, la zona costanera de l'Àfrica del Nord i alguns territoris de l'Europa sud-oriental (antiga Iugoslàvia, etc.).
La Romània estricta es divideix en dues grans zones segons les característiques fonètiques de les llengües que les integren. Aquests blocs són:
Romània occidental
Hi trobem llengües que han sonoritzat les oclusives sordes intervocàliques del llatí (CATENA, en llatí, ha donat "cadena" en català i castellà; PETRA ha produït "pedra" i "piedra"). Una altra característica que tenen és que formen el plural afegint una -s al singular, provinent de l'acusatiu plural llatí (per exemple, PETRAS, plural de PETRA, dona com a resultat "pedres" i "piedras").
La Romània occidental es divideix en:
- Llengües gal·loromàniques
- Llengües iberoromàniques
Romània oriental
A diferència de l'occidental, aquestes llengües no sonoritzen les oclusives sordes intervocàliques del llatí, sinó que les mantenen sordes (CATENA dóna "catena" en italià; PETRA ha esdevingut "petra"). Quant als plurals, no es formen afegint la -s, sinó que sovint provenen del nominatiu plural llatí (per exemple, ROTAE, plural de ROTA, del qual deriven "ruote" en italià i "roate" en romanès).
Les llengües de la Romània oriental són:
- Italià
- Llengües balcanoromàniques:
- Romanès
- Dalmàtic (ja desaparegut)