La Rosa de Foc: Barcelona al segle XX
Clasificado en Historia
Escrito el en catalán con un tamaño de 4,28 KB
1. Tipus de font
Indica de quin tipus de font es tracta justificant la teva resposta. Primària perquè és contemporània als fets que tracta, textual perquè és un document escrit, pública perquè està a l'abast de tothom i política perquè és una proclama d’un obrer en el marc de la lluita de classes
2. Context històric
Quin és el seu context històric? De quina guerra està parlant aquest obrer? Començaments del segle XX, al 1909 on regnava Alfons XIII. Coincideix amb les crisis polítiques de la segona etapa de la Restauració on les quatre principals eren el retard econòmic i cultural, el règim polític i artificial, un exercit afectat per la derrota a Cuba amb un excés de comandaments i poc material adequat, i els militars pensaven que els nacionalismes perifèrics eren una disgregació de la pàtria. Aquest obrer està parlant de la Guerra del Rif, que fou un conflicte originat de la revolta de les tribus que vivien a la zona del Rif contra el colonialisme espanyol i francès.
3. Frase en negreta
Comenta aquesta frase que tens en negreta al primer paràgraf: Aquesta guerra la van originar alguns burgesos e inclús es pensa que el mateix rei també estava interessat per explotar unes mines de la regió del Rif. També uns altres interessats van ser els banquers. Totes les guerres en el capitalisme són originades sempre per la burgesia, que és la que les necessita per seguir augmentant la seva taxa de beneficis. La classe obrera sempre fa de carn de canó. A la guerra anaven els homes adults com deia la llei, però tenies la oportunitat de pagar per no anar-hi. Com aquesta oportunitat només podien optar els homes de cales, aquests no anaven i en canvi els pobres que no podien pagar aquesta oportunitat eren destinats a lluitar, varis dels quals eren l'única aportació de subsistència a la família. Es refereix al sistema de quintes, el sistema de reclutament militar existent en aquell moment a Espanya, que condemnava a molts obrers a morir en guerrers on només es defensaven els interessos de la burgesia, la qual, mitjançant el pagament d'una quota -impost de sang- podia deslliurar-se de fer el servei militar.
4. Anticlericalisme
Veus algun tipus d'anticlericalisme a la proclama? Com es va manifestar l'anticlericalisme a la Setmana Tràgica? Si, protesta que perquè els cures i els fragues no van a la guerra. Argumenta que ells són uns dels interessats d'aquesta guerra perquè a part de voler estendre la seva religió, no tenen de que cuidar de cap família ni de cap llar i no eren molt útils per la societat. Quan va brotar l'anticlericalisme a la societat catalana, s'acusava al clergat d'estar sempre a favor dels rics i els poderosos, però també es criticava que l'Església era tenia casi tot el domini del sistema educatiu. El juliol de la Setmana Tràgica el lerrouxisme va atiar amb violentament l'anticlericalisme amb proclames amb la crema de convents i escoles religioses.
5. Barcelona, La Rosa de Foc
Explica perquè Barcelona va ser coneguda com 'La Rosa de Foc'. Comenta si creus que el poeta Joan Maragall tenia raó quan deia el següent: 'la bomba i el renec són, sobretot, una mateixa cosa: un desfogament de la impotència per crear(...) el qui odia la societat i no se sent fort per a transformar-la, tira una bomba al mig de la plaça; el sentiment és el mateix: la impotència enrabiada' i que la justícia no és infal·lible L'agost de 1909, el periodista Antonio Loredo des del diari La Protesta dona el nom de La Rosa de Foc a la ciutat de Barcelona. El terme definia clarament el clima de combativitat en que s'hi vivia. Una Barcelona amb una història plena de revoltes populars causades per la fam i les males condicions de vida. Revoltes que feren a aquelles persones anònimes per un temps lliure. [Els primers anys del segle XX son els anys de les bombes i de la Setmana Tràgica. Les bombes del Liceu (1893), del Corpus (1906) i ara la Setmana Tràgica (1909) havien atorgat a Barcelona aquesta denominació violenta] Estic d'acord, ja que el que pretén fer entendre és: primer de tot fer entendre que totes les persones són part de d'aquesta tragèdia, que d'impotència pot arribar a provocar tragèdies i bogeries.