Què és un SAI? Característiques, tipus i com dimensionar-lo

Clasificado en Informática

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,17 KB

Què és un SAI? Definició i característiques principals

Un SAI (Sistema d'Alimentació Ininterrompuda) és un dispositiu amb maquinari i programari propis que, connectat entre el sistema i la xarxa elèctrica, evita problemes quan l’alimentació falla.

Característiques principals d'un SAI

Un SAI ens protegeix de diversos problemes elèctrics:

  • Soroll en la línia
  • Pujades de tensió i crestes
  • Baixades de tensió
  • Interrupció elèctrica total

Problemes que evita un SAI

El SAI evita que s’aturin els processos en funcionament, que els usuaris vegin interrompudes les tasques, que el maquinari es faci malbé i que les dades no guardades es perdin a causa d’una aturada del sistema.

Problemes elèctrics més freqüents

Supressors de crestes: actuen com a fusible entre la línia elèctrica i els equips que volem protegir, eliminant les crestes.

Adaptadors de línia: tenen dues funcions bàsiques: protegir de variacions de corrent de poca durada, assegurant un senyal estable, i filtrar el soroll elèctric que arriba de la CA.

Sistema d’alimentació ininterrompuda: funciona com a font d’alimentació que s’activa quan hi ha un tall de corrent, alimentant de manera ininterrompuda.

Tipus de SAI: off-line, online i interactiu

SAI OFF-LINE: alimenta l’equipament connectat directament amb el senyal. Quan detecta un problema, alimenta l'equipament amb l'energia que produeix el SAI (per a coses sense gaire importància).

SAI INTERACTIU: es comporta com el OFF-line, però regula la tensió de sortida filtrant i millorant contínuament el corrent elèctric que arriba als dispositius connectats al SAI (per a coses no molt importants).

SAI ON-LINE: alimenta sempre l’equip connectat amb senyal elèctrica per bateria interna i amb recàrrega contínua, proporcionant un senyal molt estable (per a coses importants, com ara servidors).

Temps de transferència

El temps de transferència és el temps que triga el SAI a passar al mode bateria. Els valors habituals solen ser de 4 ms.

Programari associat al SAI

Depenent del model, el programari associat al SAI permet gestionar i controlar el seu funcionament. Es pot accedir al mode de control i d’automatització mitjançant un port USB o en sèrie.

Com dimensionar un SAI

  1. Obtenir detalls de consum:
    • Si apareixen els valors de voltatge i corrent (V i A), multiplicar-los per obtenir VA (ex: 20V · 1,5A = 30VA).
    • Si apareix en Watts, dividir el valor entre 0,7 per obtenir VA (ex: 30W / 0,7 = 42,86 VA).
    • Si hi ha més d’un amperatge, agafar el més gran.
  2. Sumar els valors VA: Si hi ha més d'un dispositiu, sumar els valors VA (ex: 200VA + 50VA = 250VA).
  3. Triar un SAI: Triar un SAI que doni un valor VA superior al resultat. Per exemple, si el resultat és 250VA, calcular 250VA / 0,75 = 333,33 VA. El SAI recomanat hauria de tenir un valor superior a 333,33 VA.

Entradas relacionadas: