Salvador Espriu: Característiques Essencials de la seva Obra Poètica

Clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,11 KB

Salvador Espriu (Santa Coloma de Farners, 1913 - Barcelona, 1985), poeta, autor de teatre i novel·lista, es caracteritza per les següents particularitats:

  • Un intel·lectualisme marcat: L'obra d'Espriu requereix el coneixement de determinades claus culturals i literàries, així com dels temes i el teló de fons en què situa les seves creacions.
  • Un sentit de l'humor càustic: Aquest tret pot sorprendre en un autor tan seriós i transcendent.

Estructura i Cicles de l'Obra Poètica

Quant a les parts de la seva producció, podem distingir diversos cicles:

El Mite de Sinera

A obres com Cementiri de Sinera (1946), Espriu evoca el món destruït per la guerra, un món que podria haver estat, però no va ser del tot. Aquest cicle es construeix al voltant del mite de Sinera (Arenys de Mar, a l'inrevés).

L'Anomenat Cicle Íntim

En aquest cicle, el poeta se centra en si mateix, en els seus sentiments, i reflexiona sobre la seva existència, el món o la mort. Obres destacades inclouen Les hores (1952), Mrs Death (1954), El caminant i el mur (1954) i Final del laberint (1955). En aquesta última, es presenta Déu com un cec que ha abandonat l'home, que li ha girat l'esquena, oferint una visió profundament pessimista.

L'Autor de la Llibertat i la Tolerància

Espriu aborda aquests temes dirigint-se a Sefarad (l'Espanya jueva). A La pell de brau (1960), l'exhorta a viure en pau i llibertat, amb tolerància i respecte cap als diversos pobles i cultures que la integren.

Referents Culturals i Mites Espriuans

Com s'ha esmentat, els referents culturals d'Espriu són diversos. En el seu món literari conflueixen en perfecta harmonia:

  • L'antic Egipte (amb referències al Llibre dels Morts)
  • La Bíblia
  • La tradició mística jueva
  • La mitologia grega

Sobre aquesta base, Espriu construeix els seus propis mites:

  • Sinera: Anagrama d'Arenys de Mar, d'on procedia la seva família, que simbolitza la infantesa i, de vegades, també Catalunya.
  • Sefarad: El nom jueu de la Península Ibèrica.
  • Lavínia: Representa Barcelona.
  • Alfaranja: Simbolitza Catalunya.
  • Konilòsia: Representa Espanya.

La seva Narrativa i Teatre

En la seva narrativa destaquen monòlegs interiors com El doctor Rip (1931) o novel·les com Laia (1932), d'ambient mariner. En aquestes obres, els tocs de realisme, tragèdia, psicologia i la barreja del grotesc amb l'elegíac ens recorden la narrativa modernista de principis del segle XX. També cal esmentar el recull de contes Ariadna al laberint grotesc (1935).

La seva obra teatral, Primera història d'Esther (1948), autèntica obra mestra, entrecreua el mite bíblic amb el món de Sinera des d'una estètica grotesca i esperpèntica.

Entradas relacionadas: