Santa Sofia: Història, Arquitectura i Significat a Istanbul
Clasificado en Arte y Humanidades
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,1 KB
Santa Sofia de Constantinoble: Una Joia Arquitectònica
Santa Sofia de Constantinoble, dissenyada per Antemi de Tral·les i Isidor de Milet, es troba a Istanbul (antiga Constantinoble). Construïda entre 532 i 537, representa l'estil bizantí. Originalment, aquesta basílica cristiana, malgrat les seves dimensions colossals, estava situada al costat del palau imperial i de l'hipòdrom, evidenciant la relació entre el poder civil i religiós durant l'època de Justinià. La seva construcció es va realitzar amb maó i marbre, i l'interior està decorat amb mosaics.
Arquitectura i Disseny
La característica més destacada és la gran cúpula central, sostinguda per quatre contraforts massissos. El tambor i el mur presenten nombroses finestres, i el vermell del maó aporta una visió sòbria al temple. L'interior té una planta basilical de tres naus. Inicialment, l'edifici constava d'un atri d'entrada o nàrtex, i un iconòstasi, que separava el presbiteri de la nau principal. Al centre de la nau, quatre grans pilars delimiten un quadrat sobre el qual s'aixeca la cúpula. Aquesta es recolza sobre quatre arcs de mig punt que defineixen quatre petxines, transformant l'espai quadrat en un espai circular. Per distribuir el pes de la cúpula, es van disposar dues semicúpules, una a cada extrem de l'eix longitudinal, aguantades per pilars i exedres. Les naus laterals mostren dos pisos d'arcades superposades, amb el pis superior funcionant com a tribuna. La llum penetra a l'interior gràcies a les nombroses obertures als murs.
Harmonia i Transformació
Malgrat les seves dimensions, l'antiga basílica no només estava en harmonia amb l'entorn, sinó que també dominava estratègicament un dels accessos. Posteriorment, els minarets i edificis annexos, construïts quan el temple cristià va ser convertit en mesquita, van donar al conjunt un aspecte més caòtic.
Història i Evolució
L'any 360, es va consagrar la primera església de fusta, manada construir per Constantí per guardar-hi un fragment del lignum crucis. Aquesta església es va cremar el 404. Una segona església, finalitzada el 416, va ser destruïda durant una revolta el 532. Després de la presa de Constantinoble pels turcs el 1453, Santa Sofia va ser convertida en mesquita, moment en què es van erigir els quatre grans minarets. A més, els musulmans van cobrir amb estuc la majoria dels mosaics i van afegir quatre plafons circulars amb inscripcions de l'Alcorà.
Influència i Llegat
Santa Sofia representa una síntesi constructiva entre la tradició clàssica grecollatina (planta basilical, pilars de càrrega i grandiositat) i la tradició oriental (espai central coronat per una cúpula). La seva magnificència va influir enormement en altres esglésies erigides a Constantinoble durant l'època de Justinià, com Santa Irene, i va marcar un model que va ser reproduït a escala més petita en altres ciutats de l'Imperi. L'aportació més gran de Santa Sofia a l'arquitectura és l'ús del sistema de petxines per passar de la forma quadrada a la circular de la cúpula.