Sant'Apollinare Nuovo Ravenna: Mosaics, Història i Art Paleocristià
Clasificado en Arte y Humanidades
Escrito el en catalán con un tamaño de 5,61 KB
Sant'Apollinare Nuovo: Història i Arquitectura
La Basílica de Sant'Apollinare Nuovo, del segle VI, és un edifici erigit quan Ravenna va ser per segona vegada capital. Va ser patrocinada per Teodoric i associada al palau dels ostrogots. Té un campanar circular posterior, del segle X.
L'interior no té res d'ostrogot; és una basílica romana paleocristiana, reflectint una idea de continuïtat artística, encara que el govern canviés. Segueix una tipologia arquitectònica que no és gens típica de les capelles palatines. Segur que hi va haver mosaics a l'absis, però no en queda ni rastre ni en tenim descripcions. És un edifici clarament basilical.
Els Mosaics de Sant'Apollinare Nuovo
Malgrat la seva procedència i religió, els ostrogots es van comportar com qualsevol nadiu de Ravenna. Als murs nord i sud de la nau central s'han conservat els mosaics.
Composició General dels Mosaics
En tots dos murs, la composició és la mateixa:
- A sobre de l'intercolumni hi ha un registre, que és el tema principal.
- Als claristoris hi ha diverses figures dempeus que representen els apòstols i els profetes.
- A la part superior hi ha una sèrie de requadres amb motius decoratius que s'alternen amb escenes de la vida de Crist.
A l'absis no ha quedat cap resta de mosaic, però segurament hi hauria una imatge de Crist. Es tracta d'un cicle bastant extens de la vida de Crist. Comencem d'oest a est, és a dir, des de l'entrada fins a l'absis de la basílica, amb la representació dels murs:
Mosaics del Mur Nord: Processó de Verges
Mur nord: hi ha la representació del port i de la ciutat de Ravenna. Hi ha la inscripció «Civitas Classis». D'aquesta ciutat en surt una processó llarga, que gairebé arriba a l'altra punta d'aquest mur. La processó és formada per santes i màrtirs (dones), amb nimbes i la corona del martiri a les mans, totes iguals però distingides amb els noms a sobre dels seus caps. Hi ha diverses al·lusions al Paradís: palmeres, prats florits... L'encapçalen els Tres Mags, abans que fossin reis. S'adrecen a la imatge de la Verge amb el Nen, flanquejada per dos àngels a cada banda. Sortint de Ravenna, la processó passa pel Paradís per arribar a adorar la Verge amb el Nen.
Mosaics del Mur Sud: Processó de Màrtirs
Mur sud: és lògic que dins de la capella palatina hi hagi imatges del palau del costat, el palau dels ostrogots. D'aquí en surt una processó de sants màrtirs amb els nimbes i la corona del martiri, i a la part superior hi ha els noms en inscripcions. Hi ha una barreja de sants universals i locals. Al capdavant hi ha Sant Martí, que porta un mantell marró que el diferencia. Es dirigeixen cap a la imatge de Crist entronitzat, també entre dos àngels. Aquesta processó masculina és encapçalada per Sant Martí perquè havia lluitat aferrissadament contra les heretgies.
Iconografia i Significat dels Mosaics
Aquests mosaics tenen un element d'interès afegit, ja que hi ha una raresa iconogràfica. Els sants màrtirs que marxen pel paradís no estan sortint de les ciutats santes, sinó dels edificis anomenats anteriorment. Si s'afegeix el rastre que han deixat alguns, veiem mans en les columnes del palau. És evident que això, afegit a les ombres que es veuen sobre les cortines, evidencia que era un palau amb imatges. Per lògica, era el palau dels ostrogots: Teodoric i els seus. Probablement aquests sants i santes són del moment de la modificació, i abans potser els membres que feien la processó eren ostrogots laics.
Tenim un text que dona l'explicació de tot això i situa en un context precís:
«Aquest beneit home va reconciliar totes les esglésies dels gots, és a dir, les que s'havien construït en època dels gots i en especial pel rei Teodoric, i que eren de culte arrià. El molt beneit bisbe Agnellus va reconciliar l'església de Sant Martí el Confessor en aquesta ciutat, església que havia estat fundada pel rei Teodoric i que és coneguda com «el Cel Daurat». Va decorar la tribuna i ambdós murs amb imatges en mosaic dels màrtirs i verges avançant en processó. També va col·locar plafons d'estuc recoberts d'or, i va revestir els murs amb diverses menes de marbres i va fer un meravellós paviment de pedres incrustades.»
És un tema de damnatio memoriae, que consisteix a esborrar la memòria o record d'un govern vençut. Els ostrogots van fer la capella palatina al costat del palau i van representar els dos elements més representatius: el port i el palau. D'allà haurien de sortir processons de gots i no de sants, ja que els gots no acceptaven la divinitat de Crist. Per tant, aquesta imatge propera és possible de creure. La qüestió de Sant Martí encapçalant la comitiva té a veure amb el fet que és un sant universal, que havia estat bisbe de Tours (França) i s'havia caracteritzat per la seva lluita contra les heretgies. Per tant, amb tota la intenció, els bizantins el van col·locar aquí com a martell dels heretges.
El Canvi de Nom de la Basílica
Avui l'anomenem Sant'Apollinare Nuovo perquè Sant'Apollinare va ser el primer bisbe de Ravenna, i el seu cos era guardat i venerat en una església, que era la de Sant'Apollinare, vora el port. L'any 856 la ciutat de Ravenna va ser amenaçada per via marítima, cosa que va fer que el cos es traslladés dins la ciutat i fos guardat a Sant Martí. A partir d'aquest moment es va canviar el nom.