El Sector Terciari: Serveis, Comerç i Transport a Espanya

Clasificado en Geografía

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,22 KB

El Sector Terciari: Serveis, Comerç i Transport

1. Característiques del Sector Terciari

El sector terciari comprèn les activitats que normalment no elaboren un producte, sinó que ofereixen un servei. És el sector més divers, ja que abasta els serveis públics i privats (sanitat, cultura, educació, serveis socials, etc.), el comerç, el transport i el turisme. Als estats desenvolupats, és el sector més important i tendeix a incrementar-se, relacionant-se directament amb l'estat del benestar. Normalment, com més serveis s'ofereixen als ciutadans, major és la qualitat de vida.

2. El Comerç: Tipus i Dinàmiques

El comerç té la funció de fer arribar al consumidor els productes elaborats pels sectors primari i secundari. Podem diferenciar diverses modalitats:

  • Comerç de Béns d'Equipament

    Inclou maquinària, vehicles de càrrega, instal·lacions, etc. Sovint, les modalitats de venda són el leasing i el renting, en què el comprador no ha de finançar la compra d'un sol cop.

  • Comerç de Béns de Consum

    Abarca aliments frescos i béns de consum durador (roba, electrodomèstics, mobles, etc.).

  • Comerç a l'Engròs

    Es refereix a empreses que comercialitzen grans quantitats d'un producte. És un comerç intermedi que normalment no arriba al consumidor final, sinó que abasteix altres empreses. Es troba en mans de grans empreses comercials.

  • Comerç al Detall

    Aquest tipus de comerç arriba directament al consumidor final. Es diferencien:

    • Les grans superfícies comercials, supermercats, franquícies i cadenes de botigues, orientades a abastir molts clients i que tendeixen a reduir els preus.
    • Les petites empreses comercials: botigues i botigues especialitzades, que normalment ofereixen una major qualitat.
    • Les cooperatives de consum, que normalment funcionen amb socis i cerquen combinar qualitat i millors preus. Això s'aconsegueix comprant directament als productors i evitant les cadenes d'intermediaris.

    Davant la competència de les grans superfícies, els governs progressistes tendeixen a protegir el petit comerç mitjançant limitacions d'horaris, foment de la petita empresa i fires comercials locals, entre altres mesures.

2.1. El Comerç Interior a Espanya

El comerç interior es localitza sobretot a les zones urbanes. Madrid destaca per la seva capitalitat, seguit de Catalunya, Navarra, Euskadi i el País Valencià. És un sector amb nombroses empreses petites, tot i que també hi ha presència de grans empreses i multinacionals.

2.2. El Comerç Exterior i la Balança de Pagaments

En un món globalitzat, el comerç exterior cada vegada adquireix més importància. Sovint consumim productes produïts a milers de quilòmetres de distància (manufactures, aliments envasats com les ametlles de Califòrnia, etc.).

La balança de pagaments és el resultat de la diferència entre el que un estat exporta i importa. Pot ser positiva, si exporta més del que importa, o negativa, si importa més del que exporta. La balança de pagaments contempla les transferències de béns, de capital, de serveis, turisme, patents, etc. També inclou els interessos que es paguen pel deute extern (deute que un estat té amb altres estats a través del Banc Mundial i el Fons Monetari Internacional).

Espanya té una balança de pagaments deficitària, ja que cada any acumula un saldo negatiu. Això és degut principalment a la dependència del petroli. Només el turisme redueix aquest dèficit. Espanya compra a l'exterior sobretot petroli, productes químics, electrònica i informàtica. També és deficitària en productes elaborats, vehicles de transport, productes siderúrgics, fruites i hortalisses. La major relació comercial és amb els altres estats de la UE, amb la Xina, els Estats Units, la República Sud-africana, Algèria i els estats de l'OPEP.

3. El Transport: Funcions i Mitjans

Les funcions del transport són:

  • Desplaçaments de persones.
  • Satisfacció de necessitats econòmiques (transport de mercaderies).
  • Integració social i intercomunicació.

3.1. Transport per Carretera a Espanya

  • A Espanya és el mitjà de transport més utilitzat amb diferència (73%), molt superior al de la UE. És l'estat amb la xarxa d'alta capacitat (autopistes i autovies) més extensa.
  • La xarxa de carreteres és radial, centralitzada a Madrid.

3.2. Transport per Ferrocarril a Espanya

  • Fins als anys cinquanta va ser el tipus de transport predominant. El franquisme va nacionalitzar la xarxa, creant RENFE (Red Nacional de Ferrocarriles Españoles), però actualment depèn de les comunitats autònomes.
  • Característiques de la xarxa ferroviària espanyola:
    • L'amplada de la via espanyola és superior a l'europea, la qual cosa obliga a ruptures de càrrega.
    • Molts trams tenen una estructura obsoleta (via única, trams antics...).
    • La xarxa d'alta velocitat: Espanya és pionera amb l'AVE, que facilita la comunicació entre 200 i 600 km de distància.

Entradas relacionadas: