Sectors econòmics, sistemes i divisions mundials

Clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,43 KB

Els quatre sectors econòmics

Sector primari: act destinades a obtenir aliments o matèries primeres del medi natural.

Sector secundari: act basades en l’extracció i transformació de matèries primeres en altres productes.

Sector terciari: act q no produeixen béns materials sinó que ofereixen un servei a la població o a altres empreses.

Sector quaternari: act econòmiques del sector terciari q es caracteritzen per la seva funció de servei general o de serveis a totes les act econòmiques (la recerca i desenvolupament). Ex: investigació, informàtica, publicitat…

Quins sistemes econòmics existeixen i quines característiques tenen

Sistema de subsistència: Es caracteritza perquè les persones produeixen tot allò que necessiten per a cobrir les seves necessitats bàsiques.

Sistema capitalista: Es basa en la propietat privada dels mitjans de producció, la recerca del màxim benefici i en la lliure competència entre individus i empreses.

Sistema d’economia planificada: Es basa en el repartiment igualitari dels ingressos. No reconeix la propietat privada dels mitjans de producció i és l’estat qui controla tots els aspectes de l'economia.

Sistema mixt: Inclou elements dels sistemes capitalistes i de l’economia planificada. El mercat regula els preus i l’estat organitza l’economia a través de lleis.

Les economies alternatives: Rebutgen el sistema capitalista i es fonamenten en valors com la solidaritat entre les persones, el respecte a la natura i el bé comú.

Com es divideix econòmicament el món

El centre del món econòmic el formen Canadà, els Estats Units, el Japó i la Unió Europea. Són els països rics, q s’ha vist afavorits pel sistema capitalista.

  • Països en desenvolupament: econòmicament molt actius, amb avantatges interessants per a la implantació d’empreses estrangeres: mà d’obra preparada o barata, escasses normatives ambientals i governs forts. Dins d'aquest grup hi ha un conjunt de països que creixen a un ritme superior al de la resta.
  • Països pobres, localitzats, sobretot, a l'Àfrica subsahariana, on els països rics exploten els seus recursos naturals. Els seus habitants viuen en una situació de pobresa que obliga molts d'ells a emigrar.

Entradas relacionadas: