El Segle XX: Guerres Mundials, Crisi i Totalitarismes
Clasificado en Ciencias sociales
Escrito el en catalán con un tamaño de 4,68 KB
Conseqüències de la Primera Guerra Mundial a Europa
La Primera Guerra Mundial va provocar una gran devastació demogràfica i social, i una profunda crisi econòmica. Van desaparèixer quatre imperis: l’alemany, el rus, l’austrohongarès i l’otomà, i es van formar nous estats.
Els Feliços Anys 20 i la Bombolla Especulativa
Els Feliços Anys 20 van ser un període de prosperitat econòmica. Aquesta prosperitat va beneficiar gran part de la societat i va fer que l’economia augmentés a un ritme sense precedents, formant així una bombolla especulativa. Però aquesta prosperitat va tenir un període curt, del 1926 al 1929, fins a l'arribada del Crack del 29.
El Crack del 29: Causes i Conseqüències
Durant els anys 20, l’economia mundial va viure una etapa de prosperitat. De l’any 1926 fins al 1929 va anar creixent l’anomenada borsa de Nova York, ja que els bancs van vendre moltes accions a preus molt baixos, en el que es va conèixer com els Feliços Anys 20. Aquests preus van anar pujant cada vegada més, fins que es va formar l’anomenat Crack del 29. Quan es va produir el col·lapse d'aquesta borsa, molts ciutadans van acabar perdent-ho tot. Hi havia molta gent amb depressió que fins i tot van arribar a suïcidar-se; va ser la Gran Depressió dels anys 30.
La Gran Depressió als Estats Units (Anys 30)
La Gran Depressió es va iniciar als Estats Units i es va expandir cap a altres països. Durant els anys 20, els Estats Units van tenir un gran desenvolupament econòmic: es van modernitzar les indústries i es va començar a produir una major quantitat de productes, en menys temps i a un preu més baix. Afavorits per un sistema de crèdits, van començar a produir més del que el mercat podia consumir.
Característiques del Feixisme
El feixisme és un moviment polític i una forma de govern de caràcter totalitari, antidemocràtic, ultranacionalista i d'extrema dreta. Va ser fundat el 1921, després de la Primera Guerra Mundial, per Benito Mussolini.
El Concepte de Raça Ària segons Hitler
És un concepte que es refereix a l'existència d'una raça humana superior. Segons Hitler, els alemanys eren una raça ària. Hitler afirmava que la raça “ària” alemanya havia estat millor dotada que les altres races i que aquesta superioritat biològica destinava els alemanys al comandament.
Els Camps de Concentració Nazis
Els alemanys van crear una sèrie d'instal·lacions de detenció per empresonar i eliminar els considerats “enemics de l'estat”. Acostumaven a ser jueus, encara que també hi havia gitanos, homosexuals, entre d'altres. Els portaven a guetos, els feien treballar fins a l'extenuació i amb un tracte humiliant.
La Segona Guerra Mundial: Causes, Bàndols i Conseqüències
Causes de la Segona Guerra Mundial
- El bel·licisme dels règims totalitaris (Alemanya, Itàlia i el Japó): escalada d'agressions.
- La debilitat de les democràcies.
- La formació d'aliances.
Bàndols de la Segona Guerra Mundial
- Els Aliats: França, Regne Unit, URSS i Estats Units.
- Les Potències de l’Eix: Alemanya, Itàlia, Japó.
Conseqüències de la Segona Guerra Mundial
Conseqüències Demogràfiques
- Van morir 50 milions de persones. Les armes de guerra van ser més destructives que les de la Primera Guerra Mundial.
- Hi va haver desplaçaments de població durant la postguerra: alliberament de presoners, de treballadors forçosos que tornaven als seus països; expulsió de minories ètniques arran de la formació dels nous estats i dels acords de pau (30 milions d'europeus).
Conseqüències Econòmiques
- Les destruccions materials van ser molt importants i van afectar, sobretot, les ciutats, els mitjans de comunicació i les instal·lacions industrials.
- Europa estava materialment i moralment destrossada i la seva població delmada. Això va permetre el sorgiment de dues noves potències: els Estats Units i l'URSS, que van relegar Europa a un segon pla.
Conseqüències Morals
- La barbàrie de les accions bèl·liques i els drets humans atacats van fer que es qüestionessin els valors morals i polítics sobre els quals s'havien establert la civilització europea.
- Els vencedors van impulsar la creació d'un tribunal que va permetre jutjar 21 dirigents nazis.
Conferències de Pau i Divisió d'Europa
- Conferència de Teheran (novembre 1943)
- Conferència de Ialta (febrer 1945)
- Conferència de Potsdam (agost 1945)
- Conferència de París (1946)