Seguretat, higiene i qualitat alimentària
Clasificado en Biología
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,92 KB
Seguretat alimentària
La seguretat alimentària fa referència a l'existència de condicions que garanteixen que tothom tingui accés a aliments innocus (sense cap element tòxic) i nutritius per tal de tenir una vida saludable i sana.
Higiene alimentària
La higiene alimentària comprèn les condicions necessàries per a la producció (matèries primeres), elaboració, emmagatzematge i distribució dels aliments per garantir un producte innocu, en bon estat i comestible per al consum humà.
Codex Alimentarius
El Codex Alimentarius és un conjunt de recomanacions per a la indústria alimentària que s'actualitza cada 3 o 4 anys.
Cadena alimentària
La cadena alimentària inclou les fases de producció, transformació, elaboració, emmagatzematge, distribució, venda i consum.
Característiques de qualitat alimentària
Les característiques de la qualitat alimentària són:
- Nutricionals
- Organolèptiques (color, sabor, olor, textura, flavor)
- Innòcuitat
Indústria alimentària
Tipus d'indústries alimentàries:
- De manipulació: Modifiquen la forma de presentació del producte, seleccionen aliments frescos i els envasen. Exemples: indústries envasadores o escorxadors.
- Conserveres o semiconserveres: Tracten els aliments per allargar-ne la vida útil i retardar-ne el deteriorament. Les conserveres elaboren productes congelats o enllaunats. Les semiconserveres generen llet pasteuritzada, aliments salats o fumats, entre d'altres. Exemple: escorxadors.
- Transformadores: Transformen productes alimentaris abans de posar-los a la venda. El producte final ha patit processos de transformació. Exemple: indústries vinícoles.
Aliments i nutrients
Un aliment és una substància sòlida o líquida comestible, constituïda per components amb valor nutritiu i d'altres que no en tenen.
Els nutrients són substàncies que ens proporcionen energia i ens serveixen perquè el nostre cos funcioni correctament.
Classificació dels aliments
Els aliments es poden classificar segons:
- Origen: animal o vegetal.
- Valor nutritiu:
- Energètics: alt contingut d'hidrats de carboni (sucre, pa, farina).
- Estructurals: alt contingut de proteïnes (carn, peix, llet, ous).
- Rics en greixos: alt contingut de greixos saturats i insaturats (greix animal i oli vegetal).
- Funcionals: alt contingut de vitamines i minerals (fruites, verdures, fruits secs, carn, etc.).
Principals nutrients
- Hidrats de carboni: (Glúcids i sucres) Aporten energia al cos (cereals, arròs, pasta, pa).
- Proteïnes: Ajuden al desenvolupament de les cèl·lules i els músculs, i també a la formació d'anticossos i al funcionament cel·lular. Estan formades per cadenes d'aminoàcids i tenen funcions estructurals, reguladores, de defensa i de transport. Exemples: carn, lactis, peixos.
- Lípids o greixos: Poden ser d'origen vegetal o animal. Estructuren les cèl·lules i s'emmagatzemen per proporcionar calor i energia. Els més importants són els glicèrids (greix animal i olis vegetals). Exemples: brioixeria, carns, lactis.
- Vitamines i minerals: S'extreuen dels aliments. Les vitamines són necessàries per al funcionament del metabolisme (fruites, verdures, llet). Els minerals es troben en forma d'anions i cations (Ca, Fe, Mn, etc.).
- Aigua: Nutrient no energètic però molt important per a l'organisme (70-80%). És necessària per a totes les cèl·lules i els processos de transport.