Serralades Interiors i Exteriors de la Meseta Ibèrica

Clasificado en Geografía

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,6 KB

Les Serralades Interiors de la Meseta

- Són el Sistema Central i les Muntanyes de Toledo.

El Sistema Central

Divideix la Meseta en dues meitats i està format per diferents serres: Somosierra, Guadarrama, Gredos (Almanzor, 2592 m), Gata i la Serra da Estrela (Portugal).

Les Muntanyes de Toledo

Divideixen la Submeseta Sud i fan de divisòria entre el Tajo i el Guadiana. Es tracta d'un conjunt de serres d'altituds modestes: Guadalupe (Las Villuercas, 1601 m), Montánchez i San Pedro.




Les Vores Muntanyoses de la Meseta

- Les serralades principals que l'envolten són:


El Massís Galaicolleonés

Correspon a un fragment del relleu peninsular més antic i comprèn el Massís Gallec (Manzaneda, 1778 m), les serres de l'oest asturià, les Muntanyes de Lleó (Teleno, 2188 m) i les serres de Cabrera i Segundera.


La Serralada Cantàbrica

Es caracteritza per la seva asimetria entre la part occidental (asturiana) més elevada amb els Pics d'Europa (Torre Cerredo, 2648 m) i la part oriental o cantàbrica, on els cims perden altitud en direcció a les Muntanyes Basques (Aitzgorri, 1544 m).


El Sistema Ibèric

Voreja la Meseta de nord-oest a sud-est, distingint-se dos sectors: el nord, que separa la Meseta de la depressió de l'Ebre, amb un sistema de falles amb horts elevats que formen les serres de la Demanda, Picos de Urbión i Moncayo (2313 m); i el sud, que aïlla la Meseta de la costa mediterrània amb serres com els Montes Universales, Serranía de Conca, Albarrasí, Javalambre (Cerro Calderón, 1839 m), Gúdar (on naix el Millars) i el Maestrat (Penyagolosa, 1813 m).


Sierra Morena

Constitueix la vora meridional de la Meseta, que es comunica amb Andalusia pel pas de Despeñaperros, amb relleus escarpats a les serres de Madrona (Bañuela, 1323 m), Pedroches i Alcúdia. El seu nom tan particular li ve del color dels seus materials.




Les Serralades Exteriors a la Meseta

Els Pirineus

Formen una alineació contínua de muntanyes des del Golf de Biscaia fins al Cap de Creus, presentant una estructura complexa amb els Pirineus axials o centrals (amb les altituds més importants com l'Aneto, 3404 m, Maladeta, Mont Perdut i la Pica d'Estats), on la part central està formada per materials hercinians elevats al plegament alpí i restes de glaceres, i els Prepirineus, de menys altitud i formes més suaus.


Les Serralades Litorals Catalanes

Estan separades dels Pirineus per una sèrie de falles i terrenys volcànics, formant dues rengleres separades per valls: la Serralada Prelitoral, que presenta les majors altituds al Montseny (Turó de l'Home, 1706 m), i la Serralada Litoral, que té un desenvolupament escàs.


Les Serralades Bètiques

El sistema bètic està format per dues serralades separades per depressions reblertes de sediments terciaris i quaternaris que, a causa de l'aridesa, donen lloc a un paisatge de badlands (forma de les roques argiloses per l'encaixament d'una xarxa de barrancs estrets, profunds i propers, separats per crestes més o menys agudes):

  • Penibètica: situada vora la costa amb el cim més elevat de la península (Mulhacén, 3482 m).
  • Subbètica: s'estén des del penyal de Gibraltar fins al cap de la Nau, destacant les serres de Cazorla, Segura, Sagra i Mágina.

Entradas relacionadas: