Sexisme i Violència de Gènere: Tipus, Cicle i Prevenció
Clasificado en Psicología y Sociología
Escrito el en catalán con un tamaño de 5,27 KB
Definició de Sexisme
Conjunt de tots i cadascun dels mètodes emprats en el si del patriarcat per poder mantenir en situació d'inferioritat, subordinació i explotació el sexe oprimit, històricament les dones.
Tipus de Violència Masclista
Violència Física
Acció realitzada voluntàriament que provoqui o pugui provocar danys i lesions físiques en les dones. Exemples: cops, empentes, pessics, cremades...
Violència Sexual
Atemptat contra la llibertat sexual de la dona pel qual se l'obliga a suportar actes de naturalesa sexual o a realitzar-los contra la seva voluntat. Exemples: violació, assetjament sexual, abús sexual.
Violència Psicològica
Conducta de caràcter verbal o no verbal que provoca o pot provocar dany psicològic, emocional o afectar l'autoestima de les dones. Exemples: insults, amenaces, humiliacions, menyspreu, control, aïllament...
Violència Econòmica
Acció o omissió que genera desigualtat en l'accés als recursos econòmics o materials compartits, o que implica un control abusiu de les finances. Exemple: generar dependència econòmica, impedir l'accés al treball, controlar els ingressos.
Violència Estructural
Barreres sovint intangibles i invisibles presents en l'organització social (lleis, normes, costums) que impedeixen l'accés de les dones als drets bàsics i a la igualtat real d'oportunitats.
Violència Espiritual
Destrucció, qüestionament o ridiculització de les creences culturals o religioses de les dones mitjançant el càstig, la burla o la imposició d'un sistema de creences aliè al propi com a forma de control o dominació.
El Cercle de la Violència
Model teòric que descriu les fases que se solen repetir en una relació de maltractament:
Fase 1: Acumulació de Tensió
Es caracteritza per un augment progressiu dels conflictes i la hostilitat. L'agressor es torna més susceptible, irritable i respon amb més agressivitat, trobant motius de conflicte en qualsevol situació.
- Agressor: Mostra irritabilitat, tensió creixent, gelosia, pot iniciar incidents menors.
- Víctima: Intenta calmar la situació, minimitzar els conflictes, pot sentir-se culpable o ansiosa, adopta sovint una actitud de submissió per evitar l'esclat.
Fase 2: Esclat de la Tensió
La tensió acumulada en la primera fase es descontrola i es perd tota forma de comunicació constructiva. La violència (física, verbal, sexual, psicològica) finalment explota, donant lloc a l'agressió.
- Aquesta és, sovint, la fase més curta però la més intensa i perillosa.
- Agressor: Perd el control, actua de forma violenta.
- Víctima: Pot sentir-se paralitzada, passiva, intentar defensar-se o fugir. Pateix directament l'agressió.
- Després d'aquesta fase, pot sorgir la decisió o la possibilitat de buscar ajuda o interposar una denúncia.
Fase 3: Lluna de Mel o Reconciliació
L'agressor canvia el seu comportament, es mostra extremadament amorós, amable i penedit per la conducta violenta. Promet que no tornarà a passar i pot fer regals o mostrar atencions especials.
- Agressor: Es mostra encantador, aparentment penedit, demana perdó (sovint de forma manipuladora), promet canviar.
- Víctima: Pot sentir-se alleujada, esperançada, confusa; pot creure en les promeses de canvi, retirar denúncies o perdonar l'agressor, reforçant el vincle traumàtic.
És crucial entendre que aquest cicle tendeix a repetir-se, i sovint la violència s'intensifica amb el temps. La fase de 'lluna de mel' dificulta que la víctima trenqui la relació.
Tipus de Prevenció de la Violència Masclista
Prevenció Primària
Té com a objectiu evitar l'aparició de la violència masclista. Se centra a reduir la taxa d'incidència atacant-ne les causes estructurals (desigualtat de gènere, cultura patriarcal, estereotips sexistes) abans que el problema es produeixi. Es dirigeix a la població general, especialment a infants i joves, mitjançant l'educació en igualtat.
Prevenció Secundària
Intervé quan el problema ja ha començat a manifestar-se o hi ha un risc elevat que es produeixi. L'objectiu és assegurar una identificació precoç dels casos i una intervenció ràpida i eficaç per aturar la violència i evitar-ne l'agreujament. Es dirigeix a grups de risc específics (víctimes potencials, possibles agressors).
Prevenció Terciària
Actua quan la violència ja s'ha produït de forma continuada i ha deixat seqüeles. El seu objectiu és reduir els efectes i les conseqüències negatives a llarg termini, tractant d'evitar-ne les recaigudes i promovent la recuperació. Inclou programes de rehabilitació i suport integral per a les víctimes i, en determinats contextos, programes de tractament per a agressors.