El Silenci Administratiu: Terminis, Efectes i Obligacions
Clasificado en Derecho
Escrito el en catalán con un tamaño de 4,87 KB
El Silenci Administratiu: Què és i Com T'Afecta
1. L’Administració està obligada a dictar una resolució expressa i notificar-la en tots els procediments, sigui quina sigui la seva forma d’iniciació. Termini: El termini màxim en el qual s’ha de notificar la resolució expressa és el que fixa la norma reguladora del procediment corresponent. Aquest termini no pot excedir els sis mesos, llevat que una norma amb rang de llei n’estableixi un de superior o així ho prevegi el dret de la Unió Europea.
2. En els supòsits en què el procediment s’hagi paralitzat per causa imputable a l’interessat, s’interromp el còmput del termini per resoldre i notificar la resolució.
3. Quan les normes reguladores dels procediments no fixin el termini màxim, aquest és de tres mesos.
Aquest termini i els que preveuen l’apartat anterior s’han de comptar:
- a) En els procediments iniciats d’ofici, des de la data de l’acord d’iniciació.
- b) En els iniciats a sol·licitud de l’interessat, des de la data en què la sol·licitud hagi tingut entrada al registre electrònic de l’Administració o organisme competent per a la seva tramitació.
Les administracions públiques han de publicar i mantenir actualitzades al portal web, a efectes informatius, les relacions de procediments de la seva competència, amb indicació dels terminis màxims de durada dels procediments, així com dels efectes que produeixi el silenci administratiu.
En tot cas, les administracions públiques han d’informar els interessats del termini màxim establert per resoldre els procediments i per notificar els actes que els posin terme, així com dels efectes que pugui produir el silenci administratiu. Aquesta menció s’ha d’incloure en la notificació o publicació de l’acord d’iniciació d’ofici, o en la comunicació que s’ha de dirigir a l’efecte a l’interessat dins dels deu dies següents a la recepció de la sol·licitud iniciadora del procediment en el registre electrònic de l’Administració o organisme competent per a la seva tramitació. En aquest últim cas, la comunicació ha d’indicar a més la data en què la sol·licitud ha estat rebuda per l’òrgan competent.
Actes Presumptes i el Silenci Administratiu
Els actes presumptes són els que la llei presumeix en virtut del silenci administratiu. Seguint a ENTRENA CUESTA, podem definir el silenci administratiu com el fet que l’ordenament jurídic, davant la manca, dins del termini establert a l’efecte, d’un pronunciament que l’Administració té l’obligació de fer, presumeix l’existència d’un acte (generalment positiu i excepcionalment negatiu) com un mitjà de salvaguarda dels drets i interessos legítims dels afectats i en ordre a la celeritat i eficàcia administrativa.
Efectes Desestimatoris del Silenci Administratiu
El silenci té efecte desestimatori en els procediments relatius a l’exercici del dret de petició, al qual es refereix l’article 29 de la Constitució, aquells l’estimació dels quals tingui com a conseqüència que es transfereixin al sol·licitant o a tercers facultats relatives al domini públic o al servei públic, impliquin l’exercici d’activitats que puguin danyar el medi ambient i en els procediments de responsabilitat patrimonial de les administracions públiques.
El sentit del silenci també és desestimatori en els procediments d’impugnació d’actes i disposicions i en els de revisió d’ofici iniciats a sol·licitud dels interessats. No obstant això, quan el recurs d’alçada s’hagi interposat contra la desestimació per silenci administratiu d’una sol·licitud pel transcurs del termini, aquest s’entén estimat si, arribat el termini de resolució, l’òrgan administratiu competent no dicta ni notifica cap resolució expressa, sempre que no es refereixi a les matèries enumerades al paràgraf anterior d’aquest apartat.
Procediments Iniciats d'Ofici
En els procediments iniciats d’ofici, el venciment del termini màxim establert sense que s’hagi dictat ni notificat cap resolució expressa no eximeix l’Administració de complir l’obligació legal de resoldre, i produeix els efectes següents:
- a) En el cas de procediments dels quals es pugui derivar el reconeixement o, si s’escau, la constitució de drets o altres situacions jurídiques favorables, els interessats que hagin comparegut poden entendre desestimades les seves pretensions per silenci administratiu.
- b) En els procediments en què l’Administració exerceixi potestats sancionadores o, en general, d’intervenció, susceptibles de produir efectes desfavorables o de gravamen, es produeix la caducitat. En aquests casos, la resolució que declari la caducitat ha d’ordenar que s’arxivin les actuacions, amb els efectes que preveu l’article 95.