El sistema canovista i la manipulació electoral durant la Restauració
Clasificado en Historia
Escrito el en catalán con un tamaño de 4,19 KB
La Restauració Borbònica (1874-1931)
L'arribada d'Alfons XII i la pacificació inicial
El 9 de gener de 1875, Alfons XII arriba a Espanya, rebut amb entusiasme popular. En els dos primers anys del seu regnat:
- 1876: L'exèrcit derrota els carlins. Cánovas del Castillo aboleix els furs, però respecta el concert econòmic del País Basc i Navarra.
- 1878: Es pacifica l'illa de Cuba amb la Pau de Zanjón.
El sistema canovista
El sistema canovista integra la dreta i l'esquerra moderada. Les classes socials favorables al règim són:
- Terratinents castellans i andalusos
- Burgesia basca i catalana
- Jerarquia eclesiàstica
Cánovas, conscient que no es pot tornar a la situació anterior, redacta una nova constitució de consens (s'aplica fins al 1931, i durant la dictadura de Primo de Rivera es suspèn). Característiques de la Constitució:
- Genèrica i flexible (primer el Senat conservador, el 1890 el Senat unionista)
- Sobirania compartida (rei i Corts)
- Corts bicamerals (Congrés i Senat)
- Llibertats de la Constitució del 1869
- Estat confessional: se suprimeix la llibertat de culte i es subvenciona el culte catòlic.
El Torn Pacífic (fins a 1909)
Fins aleshores, el problema era que els moderats acaparaven el poder. Cánovas instaura una alternança de poder per evitar pronunciaments. Es basa en dos partits dinàstics:
- Partit Liberal:
- Líder: Práxedes Mateo Sagasta
- Govern: antics progressistes i demòcrates
- Classe social: classe mitjana i petita burgesia
- Defensa: lliurecanvisme, llibertat religiosa
- Partit Conservador:
- Líder: Cánovas del Castillo
- Govern: antics moderats i unionistes
- Classe social: terratinents, alta burgesia industrial, església
- Defensa: proteccionisme i catolicisme
La crisi política de 1885
El 1885, Alfons XII mor de tuberculosi. Deixa la regència a Maria Cristina d'Àustria (1885-1902). Per evitar el ressorgiment dels carlins o republicans, es firma el Pacte del Pardo: Sagasta i Cánovas es comprometen a mantenir la monarquia borbònica i a alternar-se en el poder. Funciona fins a la mort dels dos (1881-1909).
Eleccions (1876-1899)
En 10 eleccions, 6 guanyen els conservadors i 4 els liberals. Aquestes eleccions eren falsejades. A Espanya, els governs no eren fruit de la decisió lliure dels votants. El sistema era antidemocràtic i requeria un acurat sistema electoral. Els canvis de govern es decidien en els cercles de poder entre els líders dels dos partits i amb l'arbitratge del monarca.
Com funcionava el frau electoral?
- El rei feia d'àrbitre, actuant de forma neutra. Decidia que s'havia de canviar de govern, destituïa el govern vigent, avisava al cap de l'oposició i li deia de formar un nou govern i convocar eleccions.
- Es convocaven eleccions i es procedia a fer l'encasellat. Es decidien els diputats que havien de guanyar a cada districte electoral i es posaven els noms en una casella. L'encasellat sempre tenia una majoria (del partit que volia governar).
- El ministre de Governació organitzava les eleccions i transmetia ordres als governadors civils de les províncies, que ho transmetien als cacics (clau del frau electoral). Els cacics tenien prou poder per garantir el resultat perquè tenien prou empleats i contactes per orientar el vot d'un nombre elevat de gent, sobretot en àmbits rurals. Una altra forma de frau electoral eren les tupinades: s'engruixia el cens amb noms de difunts o gent inventada. El dia de les eleccions, hi havia funcionaris que passaven pels col·legis electorals per votar en nom dels morts o inventats. A les meses electorals, s'afegien vots a les urnes i es falsificaven els recomptes.
- El dia de les eleccions, els resultats de les zones rurals, controlades pels cacics, solien ajustar-se amb el previst en l'encasellat. En canvi, en grans ciutats, el resultat podia variar i, a vegades, no era el desitjat.
Conseqüència: abstencionisme del 80%.