Sistema Nerviós i Endocrí: Funcions, Glàndules i Hormones Essencials
Clasificado en Biología
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,28 KB
Sistema Nerviós Perifèric: Vies Sensitives i Motores
El sistema nerviós perifèric està format pels nervis, és a dir, per les vies nervioses sensitives i per les vies nervioses motores. Aquestes vies participen de dos sistemes de resposta nerviosa:
- Sistema Somàtic: Controla els moviments que estan sota control de la voluntat. És responsable de les respostes motores o voluntàries, que s'originen al cervell.
- Sistema Autònom o Vegetatiu: Controla les activitats que es fan de manera involuntària, que s'originen al cerebel, el bulb raquidi i la medul·la espinal.
Funció Clau del Sistema Endocrí
El sistema endocrí s'encarrega de controlar i regular l'activitat interna de l'organisme per compensar els canvis produïts a l'exterior. Està format per un conjunt de glàndules endocrines que secreten hormones, unes biomolècules orgàniques. Les hormones es difonen per la sang fins a diferents parts del cos, on produeixen una resposta concreta. Les glàndules endocrines són estimulades pel sistema nerviós, que les fa servir quan vol enviar una resposta a tot el cos. D'aquesta manera, en lloc d'enviar senyals a tots els òrgans separadament, envia un senyal a una glàndula endocrina determinada. Aquesta glàndula produeix una hormona específica, la qual, a través de la circulació sanguínia, arriba a tots els òrgans i teixits del cos i comunica l'ordre rebuda del sistema nerviós.
Principals Glàndules Endocrines del Cos
Les glàndules endocrines distribuïdes a diferents parts del cos són:
- Hipotàlem i Hipòfisi: Es localitzen a la base de l'encèfal.
- Tiroide i Paratiroide: Es troben al coll.
- Glàndules Suprarenals: Es localitzen a sobre dels ronyons.
- A més a més, el pàncrees, els testicles i els ovaris també actuen com a glàndules endocrines.
Hormones i Resposta Hormonal: El Mecanisme d'Acció
L'hormona s'uneix a una molècula receptora, i així la cèl·lula rep el senyal i executa la resposta (per exemple, secretar suc gàstric o iniciar les contraccions del part). Hi ha hormones que estimulen la producció d'altres hormones, fet que produeix un efecte que s'anomena efecte de cascada, que amplifica i refina la resposta dictada pel sistema nerviós. L'excés (hiperfunció) o la manca (hipofunció) de determinades hormones pot provocar malalties greus.
Tipus d'Hormones i les seves Funcions
- Hormones de la Hipòfisi i l'Hipotàlem: Estimulen i controlen l'activitat d'altres glàndules endocrines i, per tant, la producció d'altres hormones.
- Hormones del Metabolisme: Produïdes per les glàndules tiroide, paratiroide, suprarenals i el pàncrees. Controlen el metabolisme del calci i dels sucres, entre altres funcions.
- Hormones de la Digestió: Produïdes per cèl·lules endocrines del budell. Regulen l'activitat gastrointestinal.
- Hormones Gonadals: Produïdes pels ovaris i els testicles. Regulen la formació dels caràcters sexuals secundaris i la funció de reproducció.