El Sistema Polític Mundial: Unipolar, Bipolar o Multipolar?
Clasificado en Ciencias sociales
Escrito el en catalán con un tamaño de 2,46 KB
El model de David Easton
David Easton va definir un sistema polític aplicable a tots els estats, regions o governs locals. El seu esquema planteja interaccions de poder derivades de la relació entre entrades (demandes) i sortides (decisions) – inputs i outputs–, retroalimentant el sistema dins d'un context determinat.
Aplicació al sistema mundial
Aquest sistema, aplicable a nivells subestatals i estatals, no funciona igual al sistema internacional o mundial. Aquest darrer, des d'un punt de vista material, engloba la totalitat del món i, per tant, la suma de tots els sistemes polítics existents. Però el sistema polític mundial va més enllà.
Quin tipus de sistema polític mundial tenim?
Actualment, podríem parlar d'un sistema unipolar en clau política, ja que les decisions dels Estats Units tenen repercussió mundial. No obstant això, econòmicament, no és un sistema unipolar, ja que existeixen altres potències com la Xina o l'Índia.
Per tant, no es pot definir clarament com un sistema unipolar (políticament), ni bipolar o multipolar (econòmicament). Les relacions entre els actors del sistema polític fan impossible una definició exacta.
Factors de la descolonització
Diversos factors van contribuir al procés de descolonització:
- Afebliment econòmic i militar de les grans potències (1914-1918): Empreses amb negocis extraeuropeus arruïnades, pèrdua de mercats, i dependència creixent de les economies francesa i britànica respecte a la nord-americana.
- Desig d'autodeterminació: Aspiració universal dels pobles a la seva pròpia vida nacional, recuperació cultural i participació internacional.
- Expansió demogràfica: Creixement demogràfic desigual entre Europa i la resta del món, contribuint al procés descolonitzador.
- Mitjans de comunicació: Premsa, ràdio i cinema van apropar els pobles, permetent als colonials conèixer nivells de vida superiors i aspirar a la independència.
Conseqüències de la descolonització:
- Defensa de principis com la igualtat sobirana i la no ingerència.
- Incorporació d'aspectes multipolars al sistema bipolar (EUA, URSS i països no alineats).
- Noves relacions multidimensionals amb estats perifèrics econòmicament i políticament dependents de les economies centrals (neocolonialisme).