Sistema Sanitari a Espanya: Organització i Conceptes Clau

Clasificado en Formación y Orientación Laboral

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,1 KB

Organismes i Entitats del Sistema Sanitari

  • Ministeri de Sanitat i Consum
  • Consell Interterritorial del SNS
  • Departament de la Salut de la Generalitat de Catalunya
  • Regions o àrees de salut (7 a Catalunya)
  • Sectors Sanitaris (comarques)
  • Àrees Bàsiques de Salut (ABS)
  • Centres d’Atenció Primària, Especialitzada o Hospitals

Mutualitats i Empreses Col·laboradores

  • Mutualitats públiques de funcionaris: MUFACE, ISFAS, MUNPAL, MUGEJU.
  • Empreses col·laboradores de la Seguretat Social: Telefònica, Radiotelevisió Espanyola col·laboren voluntàriament amb la Seguretat Social gestionant l’assistència sanitària dels seus treballadors.
  • Mútues d’accidents de treball i malalties professionals: entitats gestores de la Seguretat Social que atenen els treballadors en cas d’accident de treball o malaltia laboral: ASEPEYO, IBERMUTUA, etc.
  • Entitats d’assegurança lliure: Cobreixen l’assistència sanitària de les persones que han subscrit una pòlissa o que, pertanyent a una mútua de funcionaris, escullen rebre l’assistència sanitària d’aquesta manera: DKV, ADESLAS, ASISA, MAPFRE, SANITAS, FIATC.

Conceptes Clau del Sistema Sanitari

Regió Sanitària

Són demarcacions territorials basades en el principi de descentralització del sistema sanitari públic, que té com a objectiu l’apropament i l'accessibilitat dels serveis a tota la població.

Assistència Sanitària

És el conjunt de serveis que es proporcionen a l’individu amb la finalitat de promoure, protegir i restaurar la seva salut.

Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut

És l'òrgan de cooperació i intercomunicació dels serveis de salut de les comunitats i ciutadans en tot el territori.

EAP (Equip d’Atenció Primària)

És el conjunt de professionals de medicina de família, pediatria, infermeria, odontologia, treball social i d’atenció al ciutadà preparat per a oferir una atenció integral.

INS (Institut Nacional de Salut)

ICS (Institut Català de la Salut)

És una empresa pública, dedicada a la prestació d’atenció sanitària, és el major proveïdor del Servei Català de la Salut.

LGS (Llei General de Sanitat)

És una llei promulgada en la qual s’estableix la regulació de les accions encaminades a la protecció de la salut, defineix a les prestacions públiques i les seves estructures com a un Sistema Nacional de Salut.

Ministeri de Sanitat i Política Social

Mostra les tasques de coordinació del Sistema Nacional de Salut i disseny de les estratègies globals d’equitat, qualitat i eficiència, actuant com un instrument bàsic de cooperació.

Pla de Salut

És l’instrument i marc de referència per a totes les actuacions públiques en matèria de salut dins l'àmbit de la Generalitat.

Àrea Bàsica de Salut

És la unitat territorial elemental a través de la qual s’organitzen els serveis d'atenció primària de salut. Formades per barris o districtes a les àrees urbanes o per un o més municipis de l'àmbit rural.

SNS (Sistema Nacional de Salut)

És el conjunt coordinat dels serveis de salut de l’administració de l’estat i els serveis de salut de les comunitats autònomes que integra les funcions i prestacions sanitàries.

CAP (Centre d’Atenció Primària)

És el primer lloc on cal anar quan es té un problema de salut o quan es vol prevenir alguna malaltia.

IMSERSO (Institut de Majors i Serveis Socials)

ABS (Àrea Bàsica de Salut)

Universalitat de la Sanitat

Implica garantir que les persones accedeixin als serveis mèdics que necessiten, sense que els generi dificultats financeres.

Equitat de la Sanitat

Significa que les necessitats de les persones guien la distribució de les oportunitats per a desenvolupar i mantenir la seva salut i benestar, entre i dins les poblacions i entre els països.

Entradas relacionadas: