Sistemes Operatius: Història i Funcions

Clasificado en Informática

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,39 KB

Sistemes Operatius

Ens aporta un conjunt de funcions necessàries i utilitzades per les aplicacions instal·lades (per exemple, accedir i controlar el maquinari).

Història dels Sistemes Operatius

1r. compàs: anys 40 del segle XX, no tenien S.O., s'interactuava amb el maquinari amb codi binari (1 i 0) a través de llenguatge de màquina. El primer S.O. apareix als anys 50, als anys 60 apareix UNIX. Als anys 70 hi ha una revolució dels ordinadors personals, es crea el llenguatge de programació C per reescriure el codi de UNIX. Als anys 80 hi ha una revolució dels S.O. per poder ser utilitzats per més gent: MS-DOS, Windows, OS-2, MacOs. Als anys 90 apareix Linux creat per el finlandès Linus Torvalds, basat en UNIX, posteriorment crea un Kernel i les distribucions 'distros'.

Funcions dels Sistemes Operatius

Gestió de la CPU (concepte de procés) i explicació dels programes, és un programa de memòria i l'executa, carregant-lo prèviament per convertir-lo en procés. Hi ha 3 tipus de S.O. que permeten executar més d'un programa:

Multitasca:

més d'un programa a la vegada.

Multiprogramats:

protegeixen la memòria utilitzada per un procés, els altres no poden accedir-hi.

Multiprogramats de temps compartit:

assignen un temps d'execució a cada programa, i un cop passat el temps el S.O. finalitza el procés.

Gestió de la Memòria Principal

La quantitat de memòria és un problema en els sistemes multitasca. Si la quantitat de processos en execució excedeix la memòria del nostre equip, el S.O. ha de fer possible que la part més important de cada un estigui a la memòria i recuperar la resta si cal.

Gestió del Sistema de Fitxers i Memòria Secundària

Les unitats d'emmagatzematge auxiliar (pens, discs durs...) tenen la seva pròpia forma d'organització.

Gestió de Comunicacions

Controla l'enviament i la recepció d'informació a través dels dispositius, xarxes i protocols de comunicacions comuns com TCP/IP.

Gestió dels Sistemes de Seguretat

Controla que els recursos utilitzats no siguin modificats per un altre i crea mecanismes de protecció per evitar l'accés a recursos o serveis no autoritzats per un usuari concret, tant a nivell intern com extern.

Intèrpret d'Ordres o Consola o Shell

Permet enviar ordres al S.O. a través de comandaments.

Entradas relacionadas: