Sistemes polítics i socials a Europa
Clasificado en Ciencias sociales
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,76 KB
Província
Unitat administrativa de divisió territorial determinada per l'agrupació dels municipis situats dins els seus límits i al compliment de les activitats de l'Estat.
Comptat
Unitat administrativa de divisió del territori sota la jurisdicció d'un comte en època Carolíngia i successives.
Òptim Climàtic
Va ser un període climàtic anòmal, que va produir un notable augment de les temperatures a l'hemisferi nord, principalment a l'Atlàntic, que va durar de l'any 950 al 1250 i va ser seguit per un període més fred anomenat Petita Edat de Gel.
Dinastia
Sèrie de sobirans d'un o diversos Estats emparentats entre si o pertanyents a una mateixa família.
Unió Dinàstica
Unió patrimonial de diversos regnes, Estats o dominis sota un mateix sobirà i per dret dinàstic. El governant posseeix cadascun d'ells de manera independent, sense integrar-los en un sol Estat i normalment els dominis mantenen les seves institucions i legislacions pròpies.
Feudalisme
Sistema polític, econòmic i social propi de l'Edat Mitjana a Europa basat en relacions o pactes de vassallatge i fidelitat a canvi d'un territori o feu.
Vassallatge
Pacte que s'estableix entre dues persones en què una jura fidelitat a l'altra a canvi de protecció.
P.I.P
Primus inter pares (el primer entre els iguals), fa referència a l'hora de triar un rei, quan els reis no ho eren per herència.
Ràtzia
Atac a una població matant, robant, segrestant, violant, etc. amb l'objectiu d'aconseguir un botí i esclaus però sense ànim de conquesta. A partir de les ràtzies els musulmans van imposar impostos (pàries) a Hispània.
Mas Rònec
Explotació agrària tradicional constituïda per una casa de camp amb diverses dependències, anomenada sovint masia, que té bosc, pastures i terres de conreu adscrites. Mas abandonat sobretot arran de la crisi demogràfica dels segles XIV i XV.
Humanisme
Moviment de renovació dels estudis clàssics que arrelà en la literatura italiana i s'imposà per tot Europa, contemporàniament al Renaixement. Defensa una nova concepció de l'home i del món d'arrel antropocèntrica allunyant-se del teocentrisme de l'Edat Medieval.
Renaixement
Moviment cultural que neix a Itàlia a causa de les idees humanistes i que s'expandeix per Europa Occidental als segles XV i XVI. Recupera la cultura clàssica i produeix una renovació en l'art i un avenç important en les ciències naturals i humanes.
Economia de Subsistència
(autoconsum) Economia de baixos rendiments de la qual deriven els períodes d'escassetat d'aliments i l'augment de preus que provoquen fams, misèria i revoltes.
Despotisme Il·lustrat
Ideologia que tenien alguns monarques europeus que es basava en fer compatibles els principis absolutistes amb les idees de la Il·lustració. Miraven de governar a favor del poble però sense la participació d'aquest.
Antic Règim
Sistema econòmic, social i polític present a Europa entre els segles XV i XVIII que es caracteritza pel règim econòmic senyorial amb una agricultura de subsistència, una societat estamental i l'absolutisme monàrquic.
Reforma
Moviment religiós de reforma cristiana a Europa al segle XVI que comença a partir de Les 95 tesis de Martí Luter (1517) i origina les esglésies protestants.
Societat Estamental
Societat dividida en estaments. Es tracta d'una societat de tipus aristocràtic, on una minoria, la noblesa i l'alt clergat (estaments privilegiats), domina la gran majoria de la població (Tercer Estat). Cada estament tenia una condició jurídica diferent, cosa que comportava una gran desigualtat social i legal entre els individus.