Sobrecàrrega Laboral i Burnout: Causes, Etapes i Prevenció
Clasificado en Psicología y Sociología
Escrito el en catalán con un tamaño de 4,19 KB
Sobrecàrrega de Treball
La càrrega de treball és la quantitat d’energia i capacitat que una persona ha d’aportar per dur a terme una feina. Quan aquests requeriments de feina són superiors, parlem de sobrecàrrega:
- Sobrecàrrega quantitativa: Quan una persona té una quantitat de treball superior a la que pot fer.
- Sobrecàrrega qualitativa: Quan una persona ha de fer tasques que no es corresponen amb les seves competències i habilitats.
Mesures preventives:
- Planificar la feina en funció dels recursos humans i materials disponibles.
- Establir criteris quantitatius i qualitatius per valorar que la càrrega de treball sigui equitativa entre l’equip de treball.
- Establir les pauses pertinents a la feina.
- Cobrir els treballadors o treballadores que estiguin de baixa per evitar sobrecarregar la resta de l’equip.
- Donar formació continuada als treballadors.
Burnout (Síndrome del Cremat)
Es considera com una resposta a una situació d’estrès laboral crònic en què el treballador mostra símptomes d’esgotament emocional, despersonalització i baixa realització personal.
- Sensació d’esgotament emocional: Disminució i pèrdua de recursos del treballador o treballadora, situació en què perceben una falta de recursos emocionals per enfrontar-se a les exigències laborals.
- Despersonalització o deshumanització: Desenvolupament, per part de la persona afectada, d’actituds negatives, insensibilitat i cinisme, sobretot en relació amb les persones usuàries del servei que presta.
- Sensació subjectiva de baixa realització personal: La persona sent que la seva feina no la satisfà, se sent frustrada professionalment i amb l’autoestima baixa.
- Símptomes físics d’estrès: com cansament, malestar.
Per què es produeix el burnout?
Té l’origen en un disseny incorrecte de les condicions de treball en les organitzacions. Les condicions que influeixen a l’hora de generar el burnout són els elements estressants presents en l’entorn de treball i les estratègies per fer-hi front que utilitza el treballador o la treballadora.
Etapes de desenvolupament del burnout:
- Fase inicial d’entusiasme: El treballador té expectatives altes amb relació al nou lloc de treball. Està molt motivat, i això fa que tingui una forta implicació.
- Fase d’estancament: Es produeix un desequilibri entre les demanes que se li fan a la feina. El treballador comença a considerar que la seva aportació a la feina no és equitativa amb la compensació que n’obté.
- Fase de frustració: El treballador se sent frustrat i desil·lusionat; la seva feina deixa de tenir sentit. Poden començar a aparèixer problemes emocionals, fisiològics i conductuals.
- Fase d’apatia: Canvia l’actitud i la conducta del treballador, que passa a adoptar un paper d’afrontament defensiu, com ara tractar els usuaris del seu servei de manera distanciada, donar preferència a la seva satisfacció davant les necessitats de l’usuari o adoptar estratègies de tipus defensiu i evitatiu.
- Fase de cremar-se: Es produeix un col·lapse emocional i cognitiu, que caracteritza la síndrome.
Prevenció del Burnout
- Àmbit de l’organització: Les mesures estan relacionades amb el suport a la feina, la participació de tot el personal en la presa de decisions i les exigències psicològiques.
- Àmbit individual:
- Dissenyar i elaborar programes d’orientació a l’inici de la feina i programes d’entrenament en habilitats socials i recursos de negociació.
- Posar en pràctica programes de formació continuada en resolució de problemes i d’entrenament en la gestió de l’ansietat i l’estrès.
- Millorar els recursos de resistència i protecció a la persona per afrontar les situacions estressants.