Socialisme Utòpic i Cartisme: Respostes al Capitalisme
Clasificado en Historia
Escrito el en catalán con un tamaño de 2,64 KB
Els Socialismes Utòpics
Davant de la societat capitalista es van aixecar veus crítiques que van denunciar les injustícies del nou sistema i van pensar altres formes d'organitzar la societat. Durant la primera meitat del segle XIX, van configurar el que seria conegut com a socialisme utòpic.
Els models socials que propugnaven i els mitjans per portar-los a terme presentaven diferències.
Corrents del Socialisme Utòpic
- Babeuf i Blanqui (pre-comunistes): Consideraven que la igualtat social només es podia assolir per mitjà de l'acció violenta d'una minoria que havia d'imposar la dictadura revolucionària.
- La majoria creia en una transformació social pacífica a través de la difusió de les idees, de l'educació i de l'exemple.
Principals Figures del Socialisme Utòpic Pacífic
- Charles Fourier: Va defensar la creació de falansteris, agrupacions comunitàries on la propietat era col·lectiva i on homes, dones i infants compartien totes les tasques.
- Étienne Cabet: Va dissenyar Icària, un país on s'acomplia el somni comunista d'una igualtat social completa, un projecte que va intentar realitzar, sense èxit, a Amèrica.
- Robert Owen: Va defensar l'organització dels treballadors en cooperatives sense propietaris ni salaris i la va dur a la pràctica a la seva fàbrica tèxtil de New Lanark fins que les pressions del govern i dels empresaris el van obligar a traslladar-se a Indiana.
El Cartisme
A Gran Bretanya, els obrers de la Great Trade Union van buscar canviar les lleis i intervenir en les relacions laborals.
L'any 1836 un grup d'obrers va fundar l'associació Working Men's Association, que va elaborar l'anomenada Carta del Poble.
Demandes de la Carta del Poble
- El sufragi universal masculí i secret.
- Un sou per als diputats que fes possible als treballadors l'exercici de la política.
- La reunió anual del legislatiu.
Es van presentar peticions a la Cambra dels Comuns a fi de recollir signatures i alhora mostrar el suport social que tenien. Malgrat la repressió, es van arribar a recollir més de tres milions de signatures.
La Carta va ser rebutjada pel Parlament i els cartistes no van aconseguir imposar els seus objectius principals, tot i que van tenir èxits parcials, com la primera reducció de la jornada laboral i la conscienciació d'àmplies capes de treballadors.