Estat, Societat Civil i Formes de Govern
Clasificado en Derecho
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,01 KB
Estat
És la institució que ostenta la sobirania en les societats modernes. L'Estat disposa d'una estructura administrativa que exerceix el poder sobre una població determinada que viu dins d'un territori amb fronteres clarament establertes.
Societat civil
Està formada per tots els individus i els grups que no depenen directament de l'Estat però que, amb la seva activitat, contribueixen al millorament de la nostra convivència.
Liberalisme
Promou un règim polític basat en la llibertat dels individus i sosté que el poder de l'Estat ha de tenir límits i ha de basar-se en el consentiment. Els pensadors liberals van proposar dividir el poder en tres parts diferents. Per garantir que aquests mecanismes sempre siguin respectats, el liberalisme polític insisteix que han de ser recollits en una constitució. Els tres poders són: poder legislatiu (elaborar les lleis), poder executiu (portar a la pràctica les lleis) i poder judicial (procurar que es compleixin i castigar els qui no respecten les normes).
Anarquisme
Critica la manera com l'Estat oprimeix els individus, i defensa la necessitat que la societat s'organitzi de manera que pugui prescindir de l'estructura estatal. Els anarquistes pensen que les presons, la policia ni l'exèrcit són necessaris, perquè en una societat anarquista els éssers humans podran finalment cooperar entre ells amb total llibertat per crear un món millor. Els crítics de l'anarquisme sostenen que aquesta teoria ofereix una visió massa optimista dels éssers humans, perquè creu que totes les persones són fonamentalment bondadoses i cooperatives.
Totalitarisme
Doctrina política oposada a l'anarquisme. Un règim totalitari és un sistema polític en el qual l'Estat exerceix un poder il·limitat sobre tots els àmbits de la vida, sense respectar la llibertat dels individus. El nazisme alemany i l'estalinisme soviètic són dos exemples de sistemes polítics que van exercir el poder de manera totalitària.
La democràcia
És un sistema d'organització social en el qual el poble té el poder. Quan el poder és en les mans del poble, els individus ja no són súbdits, sinó que esdevenen ciutadans. Un ciutadà és un membre actiu de la societat, que pot intervenir en les decisions i participar en els afers polítics. Perquè puguem dir que un Estat és veritablement democràtic, cal que es compleixin un seguit de requisits bàsics, cal que es respectin l'imperi de la llei i la divisió de poders. També cal que hi hagi eleccions lliures amb sufragi universal, perquè els ciutadans puguin elegir amb llibertat els seus representants entre els diferents partits polítics. A més, els drets dels ciutadans han d'estar reconeguts i protegits per la llei, de manera que es respectin la llibertat, la igualtat i la participació de tots.
Els drets humans
Són universals, inalienables i inviolables. Un dret és quelcom que ens correspon pel simple fet de ser persones i que, per aquesta raó, podem exigir.