Societat de classes i corrents econòmiques: definicions i figures clau
Clasificado en Ciencias sociales
Escrito el en catalán con un tamaño de 1,94 KB
societat de classes: organització que s'estructura a partir de riquesa.
capitalisme: sist. Econòmic sorgit de ideologia liberal, defensa propietat privada i enriquiment d'individu com a finalitat de negocis
llei d'oferta i demanda: regulació de productes del mercat segons necessitat i abundància
proteccionisme: mesura econòmica del govern que taxa amb aranzels els preus dels productes d'importació.
lliurecanvisme: mesura econòmica del govern que permet que productes fora de país puguin entrar sense ser taxats amb aranzels.
liberalisme: doctrina que estableix sistema social i polític que defensa dret d'individu lliure i igual en oportunitats.
exode rural: canvi de domicili de camp a ciutat per poder treballar a indústria.
productivitat: capacitat de fabricar productes a baix cost i poc temps.
sistema fabril: manera de produir en sèrie.
Adam Smith: teòric de l'escola de Manchester, promou liberalisme gràcies al seu llibre "la riquesa de les nacions" 1776.
James Watt: inventor escocès de la màquina de vapor (1764) sistema que aprofita força de vapor per moure corretges, politges o locomotora.
Ludisme: moviment nascut a Anglaterra S.XIX que es dedicaven a destruir màquines perquè pensaven que eren culpables de baixos salaris.
Socialistes utòpics: intel·lectuals que defensen propietat privada com a causa de desigualtats, proposen models de societats col·lectives.
Karl Marx: pensador alemany fundador del marxisme i va escriure "el capital" 1864 obra on exposa teories econòmiques anticapitalistes.
Marxisme: corrent de pensament que denuncia l'explotació dels treballadors i defensa revolució política del proletariat.
Anarquisme: doctrina política radical, defensa drets de treballadors i té intenció de fer caure burgesia a través de revolució violenta que destrueixi l'Estat.