Societat i Economia: De l'Antic Règim a la Industrialització
Clasificado en Ciencias sociales
Escrito el en catalán con un tamaño de 2,38 KB
L'Antic Règim
Economia i Societat
Món Rural
Fins al segle XII, les crisis de subsistència eren freqüents. En temps de l'antic règim, l'agricultura era poc productiva i el guaret era un sistema de conreu molt practicat.
Règim Senyorial
El senyor gaudia de jurisdicció sobre un territori, i part de les terres eren la "reserva" del senyor.
Societat Estamental
La major part dels no privilegiats eren pagesos, però també hi havia artesans i burgesos. El naixement marcava a quin grup es pertanyia. Noblesa, clergat i estat pla eren els grups que la formaven. Els individus no eren iguals; alguns tenien privilegis i altres no.
Política: L'Absolutisme
El parlament o cort era una de les poques limitacions al poder del rei. L'absolutisme caracteritza l'antic règim a nivell polític. A Espanya va arribar clarament a l'inici del segle XVIII amb el rei Felip V de Borbó. El rei concentrava a les seves mans tot el poder per gràcia de Déu.
El Món Contemporani
Economia: Industrialització i Capitalisme
Industrialització
El carbó era la font energètica principal. El ferrocarril i la fàbrica són símbols d'aquest procés. Va arribar lentament a bona part d'Espanya i Itàlia. Va començar al Regne Unit a finals del segle XVIII.
Capitalisme
La propietat privada està a la base del funcionament d'aquest sistema. L'objectiu és obtenir el màxim benefici econòmic individual.
Societat: La Societat de Classes
Hi ha diferències socials, tot i la teòrica igualitat dels individus. El proletariat industrial és una de les seves classes socials. La societat de classes caracteritza el món contemporani a nivell social. La burgesia passa a ser el grup social influent.
Política: El Liberalisme
El liberalisme s'oposa a l'absolutisme. És la ideologia política predominant al món contemporani. A principis del segle XIX va tenir un caire revolucionari. Aquesta ideologia va començar a imposar-se a partir de la Revolució Francesa. El principi de sobirania nacional és essencial per a aquesta ideologia.
Moviment Obrer
Marx, Bakunin, Proudhon, entre altres, van pensar i actuar en defensa del moviment obrer. Va generar el socialisme, el comunisme i l'anarquisme. La Primera Internacional va reunir moltes de les seves associacions. Va aconseguir crear sindicats.