Societat i Economia a Catalunya i Espanya (s. XX)
Clasificado en Ciencias sociales
Escrito el en catalán con un tamaño de 3 KB
La Catalunya Rural i Urbana al Segle XX
El Camp Català
A Catalunya, la majoria dels camperols eren petits o mitjans propietaris, tot i que hi havia un gran nombre d'arrendataris. Els arrendataris catalans, a diferència dels de la resta d'Espanya, tenien contractes de llarga durada, cosa que els permetia modernitzar els seus camps.
El Món Urbà
El segle XX és un període de creixement urbà. Igual que al camp, a la ciutat, la societat també estava ben estructurada en classes i, fins i tot, per barris.
La Burgesia
Dintre de les classes més altes, destaca la burgesia. A Catalunya i el País Basc, la burgesia industrial, enriquida amb la indústria, posseïa grans fortunes i era la classe més alta de les ciutats. També existia una burgesia financera (relacionada amb la banca). Sovintejaven els matrimonis entre la burgesia i l'antiga aristocràcia.
Les Classes Mitjanes
Un altre grup, més baix, serien les classes mitjanes, que eren molt abundants en altres països d'Europa, però en canvi, a Espanya, aquest grup no era tan nombrós. Aquesta gent era, sobretot, funcionaris, treballadors de coll blanc i també professionals liberals (metges, advocats, professors...). Aquest grup va anar creixent a mesura que Espanya es vagi urbanitzant. Tot i no tenir els mateixos diners que la burgesia, intentaven imitar-la.
El Proletariat
El proletariat, els obrers, eren el grup més nombrós de les ciutats. Sobretot els obrers industrials havien augmentat moltíssim, sobretot a Catalunya (i al País Basc i Madrid). Les seves condicions de vida eren una mica millors que al camp, però també en molta pobresa. Treballaven grans jornades laborals (16 hores de feina mínimes) i amb unes condicions molt difícils (sense ventilació, mitjans de seguretat...) on també treballaven nens i, per tant, també els treballadors es manifestaven per reclamar millores a les condicions de treball.
Noves Formes de Sociabilitat i Cultura Urbanes
La societat espanyola anava cap a una ciutat de masses i això va comportar canvis en els valors socials i en les formes d'oci. Els mitjans de transport evolucionen ràpidament (ferrocarrils, metros...) i apareixen mitjans de comunicació com la ràdio (Ràdio Barcelona 1924). A més a més, per primera vegada s'arriba al 70% de gent alfabetitzada i, per tant, els diaris comencen a ser uns mitjans de comunicació de masses. També la lectura es converteix en una forma d'oci i apareixen grups de caràcter esportiu (grups excursionistes). El futbol es converteix en un esport de masses, en una forma d'oci, com també ho fa el mar. El cinema també comença a estendre's.
La Dona al Segle XX
La llei discriminava les dones: al primer terç del segle XX, les dones van irrompre amb força en la vida política, social i laboral. Fins aleshores, també havien treballat fora de casa, però era un col·lectiu força ignorat i que patia grans desavantatges legals, ja que les discriminava en relació als homes.