Què és la Sociologia? Definició, Coneixement i Ciència
Clasificado en Psicología y Sociología
Escrito el en catalán con un tamaño de 2,59 KB
Què és la Sociologia?
La sociologia és la ciència que es dedica a l'estudi dels grups socials (conjunt d'individus que conviuen agrupats en diversos tipus d'associacions). Aquesta ciència analitza les formes internes d'organització, les relacions que els subjectes mantenen entre si i amb el sistema, i el grau de cohesió existent en el marc de l'estructura social.
Definicions de Sociologia
J. Jiménez Blanco:
Teodor Caplow: “És un estudi científic de les relacions humanes i les seves conseqüències”.
Tipus de Coneixement: Vulgar vs. Científic
El saber i el coneixement, segons quina sigui la forma o adquisició d’aquests, es poden dividir en dos grups: el saber o coneixement vulgar i el saber o coneixement científic.
Coneixement Vulgar (CV)
És el saber o coneixement que s'adquireix en l'experiència quotidiana. És aquest saber que omple la nostra vida diària i que es posseeix sense haver-ho buscat o estudiat, sense aplicar un mètode i sense haver reflexionat sobre alguna cosa. Aquest saber quotidià es caracteritza per ser superficial, no sistemàtic i acrític.
Coneixement Científic (CC)
El coneixement científic és una aproximació crítica a la realitat recolzant-se en el mètode científic que, fonamentalment, tracta de percebre i explicar des de l'essencial fins al més mínim detall, el per què de les coses i el seu esdevenir, o almenys tendeix a aquesta finalitat.
La Ciència Segons Kuhn
Científic - ciència.
Segons Kuhn (1977) la ciència és “com una activitat humana, un producte social en què interactuen factors interns i externs. I el coneixement com un acte intra-paradigmàtic, el resultat no és una representació de la realitat, sinó la realitat captada a la llum de les categories perceptives pròpies de cada tradició”.
Definició de Ciència
Com un conjunt de coneixements sobre la realitat observable, obtinguts mitjançant el mètode científic.
Característiques de la Ciència
La ciència, pel que fa al seu contingut, està constituïda per un conjunt de coneixements sobre la realitat, en forma de termes i d'enunciats. Aquesta realitat empírica (que sorgeix de l’observació i l’experiència) està formada per idees, no per fets.
El camp d'actuació propi i únic de la ciència és la realitat observable, la realitat d'aquest món en què vivim. El no empíric, diguem el transcendent, cau fora del camp de la ciència.