El Tercer Món: Subdesenvolupament, Neocolonialisme i Dependència
Clasificado en Geografía
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,23 KB
Configuració del Tercer Món: Subdesenvolupament i Neocolonialisme
Què és el Tercer Món?
L'expressió Tercer Món va començar a utilitzar-se a la dècada dels anys 50 per distingir els països que es trobaven en una situació de subdesenvolupament. Aquest grup incloïa els països descolonitzats i els més pobres, constituint un tercer bloc que no s'alineava amb els altres dos sistemes predominants de l'època: el capitalista i el socialista.
Característiques dels Països del Tercer Món
Els països del Tercer Món es caracteritzen per:
- La major part de la població es dedica a tasques agrícoles, amb una industrialització escassa.
- Una renda per càpita baixa.
- Desnutrició de bona part de la població.
- Esperança de vida curta.
- Taxa de mortalitat infantil elevada.
- Taxa d'escolarització baixa i un alt percentatge d'analfabetisme.
- Serveis sanitaris, infraestructures i comunicacions escassos.
- Una marcada dependència econòmica.
Neocolonialisme i Dependència Econòmica
A la major part dels països descolonitzats, la independència política no va anar acompanyada de la independència econòmica. Aquesta situació, coneguda com a neocolonialisme, es va mantenir a causa dels nombrosos interessos econòmics de les antigues metròpolis. La presència de moltes empreses estrangeres i la necessitat d'ajudes econòmiques van perpetuar aquesta dependència.
Conseqüències de la Descolonització
Malgrat la independència, molts d'aquests països van continuar amb els conreus tradicionals i l'explotació dels seus recursos. La diferència clau era que les metròpolis ja no estaven obligades a adquirir els productes, podent oferir-los lliurement al mercat internacional. Després de la descolonització, aquests països es van trobar descapitalitzats, ja que no van rebre indemnitzacions ni contribucions. Per tant, no van poder invertir en les seves pròpies economies i es van veure obligats a demanar préstecs a les antigues metròpolis o a països rics.
Això va provocar un creixement significatiu dels seus endeutaments amb les potències, que concedien préstecs a canvi de concessions polítiques o privilegis per a les seves empreses. Curiosament, la venda d'armament a aquests països va generar beneficis incalculables per a les potències.
Conceptes Clau
Neocolonialisme
Manteniment dels interessos econòmics i polítics de les antigues potències colonials sobre els països recentment independitzats, sovint mitjançant la dependència econòmica i la influència política.
Imperialisme
Sistema polític i econòmic en què un país amb una indústria forta i un exèrcit poderós domina i explota un altre.
IDH (Índex de Desenvolupament Humà)
Indicador del nivell de desenvolupament d'un país basat en la salut (esperança de vida), la instrucció (anys d'escolarització) i els ingressos (renda per càpita).
Commonwealth
Comunitat de Nacions formada pel Regne Unit i un conjunt d'estats sobirans sorgits de l'antic imperi colonial britànic.