Els estats: subjectes del dret internacional

Clasificado en Derecho

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,18 KB

El dret internacional regula les relacions entre les societats polítiques independents d'Europa a l'edat mitjana. El poder estatal és el poder suprem. La població té competències sobre els no nacionals que viuen habitualment i continuadament, i el territori és l'espai físic dins del qual l'organització estatal exerceix en plenitud la pròpia potestat de govern. Els estats tenen dret exclusiu de realitzar activitats estatals.

Organització política

L'organització política es manifesta a través dels òrgans encarregats de dur a terme l'activitat social. La creació de normes jurídiques s'imposa a la població i a la pròpia organització governamental. El principi d'igualtat soberana estableix que no depèn de cap altre organisme jurídic estatal ni és subjecte de dret internacional, només de dret internacional. La independència implica exclusivitat de competència.

Sobirania

La sobirania és el principi constitucional del dret internacional i simbolitza que el dret internacional opera sobre coordinació i no subordinació. L'expressió concreta de la sobirania es manifesta en la Carta de les Nacions Unides i en el principi rector de l'Organització Mundial. Tots els estats tenen drets i deures i són per iguals membres de la comunitat internacional. El principi de no intervenció en assumptes d'altres estats és una immunitat: els tribunals d'un estat no poden jutjar a un altre.

Reconeixement d'estats

El reconeixement d'estats neix ex novo, no afecta cap altre estat i és subjecte de dret internacional. És un acte declaratiu de reconeixement, voluntari i discrecional. No es reconeix si hi ha contradicció a la regla jurídica que prohibeix l'ús il·lícit de la força o si va en contra del principi de no intervenció o proclama autodeterminació dels pobles.

Missions diplomàtiques

Les missions diplomàtiques són òrgans permanents que representen l'estat. Les normes en relació a la diplomàcia són consuetudinàries. Les seves funcions són protegir l'estat i els nacionals dels límits del dret internacional, fomentar relacions econòmiques, polítiques i culturals, representar l'estat i negociar amb governs.

Entradas relacionadas: