Tarraco i Barcino: Ciutats Romanes
Clasificado en Latín
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,03 KB
Tarraco
Fundació i estructura
Tarraco va ser fundada l’any 218 a.C. per Corneli Escipió, que volia crear una petita colònia similar a Roma. Està estructurada en dues terrasses que no segueixen l’estructura típica de la planta rectangular perquè es va fundar a dalt d’un turó. Al centre hi havia el circ, que ocupava una terrassa i mig, dividint la ciutat. El circ, el fòrum provincial (a les dues terrasses superiors, amb un temple i una plaça de representació respectivament), i el fòrum de la colònia (als nivells inferiors, que baixaven fins al port) eren les àrees principals. Les àrees residencials es trobaven als nivells inferiors.
Restes arqueològiques
La muralla de Tarraco està molt ben conservada. Del circ se n’han localitzat restes de l’estructura sota l’ajuntament. De l’amfiteatre, únicament s’ha conservat la petita part central del cantó mar, a l’entorn de l’arc d’accés a la tribuna de les autoritats. D’aquests dos sectors oposats, la resta de grades que es veuen en l’actualitat són producte d’una reconstrucció dels anys 70.
Aqüeducte
L’aqüeducte, conegut com el Pont del Diable o aqüeducte de les Ferreres, es troba a prop del riu Francolí i l’Ebre.
El Pretori
Pretori fou inicialment el nom de la tenda dels generals romans en els campaments, i fou anomenada així perquè els generals romans antigament foren els pretors i no els cònsols. Els oficials de l’estat major o consell de guerra eren anomenats també el pretori. Es conserven una muralla, un gran arc i un aqüeducte (el Pont del Diable), prop del riu Francolí.
Barcino
Fundació
Barcino (Barcelona) va ser fundada cap al 14 a.C. per August (el primer emperador).
August havia vingut a lluitar contra els càntabres, ja que a la península Ibèrica s’estava produint la romanització (els romans havien arribat a Hispània al 218 a.C. per Empúries i s’havien proposat conquerir tot el territori. Ho van aconseguir, excepte el País Basc).
Barcino és una ciutat de planta hipodàmica (Cardus Maximus i Decumanus Maximus).
Situada entre dos rius (Besòs i Llobregat).
El territori del mig (ager) es va dividir entre els soldats que havien guanyat la guerra.
Abans hi vivien els Laietans (íbers).
De la ciutat romana de Barcelona, que tenia aproximadament 2.000 habitants, ens han quedat algunes restes:
De la muralla
Aqüeductes (un provinent del Besòs i un altre del Llobregat)
Restes de la torre d’aigua
Restes del fòrum (plaça principal, l’encreuament entre el Cardus i el Decumanus).
Temple dedicat a August, l’emperador.
Necròpolis → cementiri
Tombes
Termes
Domus