Tàrraco: Capital del Món Romà i Patrimoni de la Humanitat
Clasificado en Latín
Escrito el en catalán con un tamaño de 2,54 KB
Tàrraco, la capital del món
L'any 218 aC, els romans van desembarcar a la colònia i, gairebé simultàniament, van fundar un campament militar a Tàrraco. Van escollir aquest lloc perquè hi podien disposar d'un port de mar i també perquè hi havia un turó rocós que oferia unes característiques perfectes per a la defensa. Van convertir aquest turó en un recinte emmurallat que servia de protecció militar al primitiu nucli civil i a la base militar que va permetre la conquesta de l'interior de la Península. Ambdós elements, port i recinte amb muralles, van afavorir un ràpid desenvolupament de la ciutat, tant en l'àmbit militar com en el comercial.
Aquest procés de prosperitat es veié refermat amb la concessió de l'estatut de colònia de dret romà (Colonia Iulia Urbs Triumphalis Tarraco) que li va donar Juli Cèsar l'any 45 aC. L'any 27 aC, la ciutat experimentà el seu màxim apogeu quan l'emperador August la designà capital de la Hispània Citerior o Tarraconense.
Durant els anys 26 i 25 aC, Tàrraco va passar a ser la capital del món, quan August va decidir marxar de Roma per instal·lar-se a Tàrraco per poder dirigir les campanyes militars contra els càntabres i els asturs. Durant aquests dos anys s'inicià una gran transformació urbanística amb la construcció d'edificis i infraestructures d'acord amb la importància que tenia la colònia.
La vitalitat de la ciutat de Tàrraco es mantingué en plenitud fins a mitjan segle I dC. A partir d'aquests moments, s'inicià un procés de recessió com a conseqüència de la crisi general i de les primeres onades d'invasors germànics.
Tàrraco va ser el centre neuràlgic de la millor època de l'Imperi romà i els seus millors monuments daten d'aquella època. Alguns d'aquests monuments constitueixen peces úniques del patrimoni de la humanitat. Tot seguit en podràs conèixer alguns dels més significatius.
Estructura i govern de la ciutat
En el moment de la seva màxima esplendor, la ciutat de Tàrraco va arribar a tenir 70 hectàrees de superfície i es calcula que entre 25.000 i 30.000 habitants. L'estructura de la colònia s'adequava al llarg del pendent del turó on s'havia alçat. La part alta era la zona oficial i estava distribuïda en tres zones amb funcions diferents i disposades en terrasses esglaonades.
A la primera terrassa, la zona de l'emplaçament actual de la catedral, s'hi va erigir el temple dedicat a August divinitzat.