Tàrraco, capital de la Hispània Citerior
Clasificado en Latín
Escrito el en catalán con un tamaño de 4,39 KB
TÀRRACO
L'any 218 aC, els romans van desembarcar a la colònia grega d'Empúries i van fundar un campament militar a Tàrraco. Van escollir aquest lloc perquè hi podien disposar d'un port de mar i també perquè hi havia un turó rocós que oferia unes característiques per a la defensa. Van convertir aquest turó en una muralla que servia per a protecció militar al primitiu nucli civil i a la base militar que va permetre la conquesta a l'interior de la Península. Amb dos elements, por i recinte amb muralles, van afavorir un ràpid desenvolupament a la ciutat, tant en l'àmbit militar o comercial, aquest procés de prosperitat es veié refermat amb la concessió de l'estatut de colònia de dret romà (Colonia Iualia Urbs Triumphalis Tarraco) que li va donar Juli Cèsar l'any 45 aC. L'any 27 aC, la ciutat experimentà el seu màxim apogeu quan l'emperador August la designà capital de la Hispània Citerior o trraconense. Durant els anys 26 i 25 aC, Tàrraco va passar a ser la capital del món, quan August va anar a viure-hi, per poder dirigir les campanyes militar contra càntabres i els àsturs. Durant aquests dos anys s'inicià una gran transformació urbanística amb la construcció d'edificis i infraestructures d'acord amb la importància que tenia la colònia. La vitalitat de la ciutat de Tàrraco es mantingué en plenitud fins a mitjan segle III d.C. A partir d'aquí s'inicià un procés de recessió com a conseqüència de la crisi general i de les primeres onades d'invasors germànics. Tàrraco va ser el centre neuràlgic de la millor època de l'Imperi romà i els seus millors monuments daten d'aquella època, alguns d'ells constitueixen peces úniques del patrimoni de la humanitat.
PARTS:
- La part més alta hi havia un recinte dedicat al culte imperial.
- La terrassa intermèdia collia el fòrum de la província i el circ.
- La part més baixa estava ocupada pel fòrum de la colònia, el teatre, la zona residencial i el port.
LES MURALLES
Són la construcció més antiga de la ciutat, bastides entre el segle III i II aC. Gran part de les muralles es caracteritza per un sòcol inferior de grans blocs de pedra i una part superior construïda amb carreus. En diverses zones les muralles es poden observar diferents marques corresponents a l'alfabet iber (els que hi treballaven ho van fer).
EL CIRC
(construït dinals s I dC). Per les seves dimensions aquests edificis es construïen fora de les muralles de la ciutat, però no va ser així en el cas de Tàrraco, que forma part del fòrum imperial. Aquest circ tenia: una arena de 290 metres de llargada i 67 metres d'amplada. La façana de l'edifici del circ estava formada per una seixantena d'arcades de mig punt separades per pilastres (s'han conservat 3 a la zona de capçalera). Aquestes muralles estaven reforçades per torres de planta rectangular: la torre de l'Arquebisbe, la torre Minerva i la torre Cabiscol.
TEATRE
(començament s. I dC). Aquest aprofitava el pendent del terreny per la cavea i tenia uns frons scaena de tres pisos, decorat amb columnes i estàtues de divinitats. Al costat s'hi va projectar una zona enjardinada amb una font i un estanyol.
L'amfiteatre
(s II d.C), a prop de la platja. Tenia una forma el·líptica i una capacitat de 14.000 espectadors. La superfície central era l'arena, on es desenvolupava l'espectacle i a sota d'aquesta hi havia les fosses, on s'amagaven els mecanismes necessaris per a l'espectacle, i per on circulaven tant animals com gladiadors. La graderia on seia el públic estava elevada en relació l'arena per un mur de 3,25 metres (el podi), que servia de tanca protectora i alhora facilitava la visió de l'espectacle.
AQÜEDUCTE DE LES FERRERES
(Pont del Diable): Situat a 4km de la ciutat. Està construït amb carreus de pedra local i presenta dos pisos d'arcades superposades: 11 arcs al pis inferior i 25 al superior. Te una alçada de 27 metres i una llargària de 217 metres (època d'August).
- Pedrera de Mèdol, situada a 9km de la ciutat (on extreien les quantitats de pedra).
Dos monuments honorífics:
- Torre de Escipions: monument funerari del segle I dC, situat a la Via Augusta, uns 6km de la ciutat.
- Situat a 20 km al nord de Tarragona: l'Arc de Berà.
Altres monuments:
- Vil·la dels Munts
- Mausoleu de Centcelles