Tàrraco Romana: Història i Monuments de la Capital Imperial

Clasificado en Latín

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,54 KB

Tàrraco, la Capital del Món

L'Arribada dels Romans i el Desenvolupament de la Ciutat

L'any 218 aC, els romans van desembarcar a la colònia grega d'Empúries i van fundar un campament militar a Tàrraco. Van escollir aquest lloc perquè tenia un port natural i un turó per a defensar-se. Aquest turó es va convertir en un recinte emmurallat que servia de protecció durant la conquesta de l'interior de la Península.

Aquests dos elements van afavorir un ràpid desenvolupament. Aquest procés de prosperitat es va veure refermat amb la concessió de l'estatus de colònia de dret romà (Colonia Iulia Urbs Triumphalis Tarraco).

Durant els anys 26 i 25 aC, Tàrraco va esdevenir la capital del món, quan August va decidir marxar de Roma per poder dirigir les campanyes militars contra els càntabres i els àsturs. Durant aquests dos anys, s'inicià una gran transformació urbanística.

Una Ciutat Estructurada

Tàrraco va arribar a tenir 70 hectàrees de superfície, que s'estenien al llarg d'un turó. La ciutat estava formada per diverses terrasses:

  1. A la part més alta hi havia un recinte dedicat al culte imperial.
  2. La terrassa intermèdia acollia el fòrum de la província i el circ.
  3. La part més baixa estava ocupada pel fòrum de la colònia, el teatre, la zona residencial i el port.

Les Muralles i les Torres

Les muralles són la construcció més antiga de la ciutat, bastides entre els segles III-II aC. Es basen en grans blocs de pedra i una part superior construïda amb carreus. Es poden observar marques corresponents a l'alfabet iber.

Aquestes muralles estaven reforçades per torres de planta rectangular: la Torre de l'Arquebisbe, la Torre de Minerva i la Torre del Cabiscol.

El Fòrum Provincial

A la part alta de la ciutat hi trobem el Fòrum Provincial, un centre religiós i administratiu de tota la província d'Hispania Citerior.

Al capdamunt hi havia una plaça porticada amb un temple dedicat al culte de l'emperador. Actualment, la zona està ocupada per la catedral i els carrers del voltant.

En un segon nivell trobem una plaça que acollia la seu del govern de la província i diversos edificis administratius.

Seguidament venia el circ, construït al final del segle I dC.

El Fòrum de la Colònia i altres Edificis

A la part baixa de la ciutat trobem el Fòrum de la Colònia, que constava d'una basílica (un edifici de tres naus per a reunions socials, jurídiques i comercials), unes tabernae i un temple. La part baixa d'aquesta zona estava destinada a la zona residencial i a edificis com les termes. També hi havia un teatre.

L'amfiteatre es va construir a finals del segle II dC. La graderia on seien els espectadors estava elevada en relació a l'arena. Al segle VI es va construir a l'arena una església en memòria de Fructuós. Al segle XII s'hi va construir una església romànica.

Els Aqüeductes i les Pedreres

Per tal de cobrir les necessitats de la població es van construir tres aqüeductes. El més ben conservat és l'aqüeducte de Ferrers.

Al voltant de Tàrraco hi havia diverses pedreres, la més espectacular era la pedrera del Mèdol.

Monuments als Afores de Tàrraco

Als afores de Tàrraco hi ha dos monuments molt importants: la Torre dels Escipions, monument funerari del segle I dC, i l'Arc de Berà, just en el traçat de la Via Augusta.

A l'entorn d'aquesta ciutat també trobem la Vil·la dels Munts. Cal destacar també el Mausoleu de Centcelles.

Entradas relacionadas: