Taxonomia de l'Aprenentatge i Mapes Conceptuals

Clasificado en Psicología y Sociología

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,39 KB

Taxonomia de l'Aprenentatge

Aquests aprenentatges consisteixen en l'adquisició i millora de les nostres habilitats, destreses i estratègies per fer les coses:

  • Tècniques: Representen la seqüència d'accions complexes realitzada per assolir un objectiu. El novel·lista que escriu un llibre, l'artesà que fa atuells o el jugador de golf utilitzen tècniques millor o pitjor apreses.
  • Estratègies: Serveixen per planificar, decidir i aplicar les tècniques necessàries en cada tasca. Un jugador d'escacs ha de dominar diverses tècniques (obertures de la partida, finals, etc.) i estratègies segons el rival que li correspongui. Les estratègies no s'adquireixen per processos associatius, sinó per reestructuració de la pròpia pràctica, producte d'una reflexió sobre el que fem i com ho fem.
  • Estratègies d'aprenentatge: Són procediments que permeten planificar, regular i avaluar els processos cognitius implicats en l'adquisició, organització i utilització de la informació. És important saber com transferir les estratègies apreses d'uns contextos a uns altres.

Què és un Mapa Conceptual?

Un mapa conceptual té per objecte representar les relacions significatives entre conceptes. Es tracta d'un esquema gràfic que mostra un conjunt d'idees (conceptes) i les relacions que s'estableixen entre si.

Elements d'un Mapa Conceptual

  • Conceptes: Poden entendre's com una classificació de certes regularitats referides a objectes, esdeveniments o situacions, que es designen mitjançant algun terme.
  • Proposicions: Consten de dos o més conceptes units per paraules d'enllaç per formar una unitat semàntica. Tota proposició té valor de veritat, perquè afirma o nega alguna cosa i diverses proposicions formen explicacions conceptuals.
  • Paraules d'enllaç: Són les paraules que serveixen per unir els conceptes i assenyalar quin tipus de relació hi ha entre ells; per exemple, entre "edat" i "experiència".

Tipus d'Estímuls

  • Primaris: Estímuls biològicament importants perquè són innats, com el menjar, l'aigua o l'activitat sexual.
  • Secundaris: Les seves propietats reforçadores es deuen a la seva associació amb els reforços primaris.

Entradas relacionadas: