Teixits Connectius: Cartílag Elàstic, Fibrós i Teixit Ossi
Clasificado en Biología
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,49 KB
Teixit Connectiu Cartilaginós
Teixit Cartilaginós Elàstic | Presenta majoritàriament fibres elàstiques, la qual cosa fa que tingui més elasticitat que el teixit hialí. | Localització: Pavelló auricular, conducte auditiu extern, trompa d'Eustaqui i alguns cartílags de la faringe com l’epiglotis. |
Teixit Cartilaginós Fibrós | Presenta feixos de fibres col·làgenes, oferint així més resistència a la tracció. No existeix el pericondri. | Localització: Discos intervertebrals, en la símfisi púbica i als meniscos dels genolls. |
Teixit Ossi
És un teixit connectiu especialitzat amb abundant matriu extracel·lular i de consistència rígida. Forma els ossos de l’esquelet i és un dels teixits més resistents a la tensió i dels més rígids del cos. Canvia constantment de forma en relació amb les tensions que rep. Les propietats del teixit ossi estan determinades per les característiques de la matriu.
Funcions Generals del Teixit Ossi
- Serveix de suport per als teixits tous.
- Proporciona la forma corporal.
- Protegeix els òrgans vitals.
- És un element passiu de la locomoció en formar part del sistema de palanques amb els músculs.
- És un gran reservori de substàncies inorgàniques, principalment calci i fòsfor, que són importants per a la contracció muscular i l’activitat nerviosa.
- Conté la medul·la òssia vermella, encarregada de la formació de les cèl·lules sanguínies (hematopoesi).
Cèl·lules del Teixit Ossi
- Cèl·lules osteoprogenitores
- Són cèl·lules mare òssies. Durant la formació de l’os, aquestes cèl·lules pateixen divisions i es diferencien en cèl·lules formadores de l’os.
- Osteoblasts
- Cèl·lules joves que sintetitzen la porció orgànica de la matriu òssia (osteïna). Es localitzen a la superfície dels ossos, però a mesura que es van envoltant de matriu òssia, es van convertint en osteòcits.
- Osteòcits
- Cèl·lula madura representativa del teixit ossi, la qual es troba a l’interior de la matriu òssia, en llacunes. Mantenen la matriu.
- Osteoclasts
- Cèl·lula mòbil, gegant i multinucleada que es forma per la fusió de monòcits. És encarregada de la reabsorció òssia, fenomen important per al desenvolupament, creixement, manteniment i reparació de l’os.
Matriu Òssia
- Porció inorgànica
- Formada principalment per fosfat de calci, que forma cristalls d'hidroxiapatita, responsables de la duresa característica de l’os. Aquestes sals, a mesura que es van depositant sobre la trama formada per les fibres col·làgenes de la matriu, fan que el teixit s'endureixi. Aquest procés es denomina calcificació o mineralització.
- Porció orgànica (Osteïna)
- És produïda pels osteoblasts; està formada principalment per col·lagen (tipus I) i glicoproteïnes. Proporciona flexibilitat i resistència a la tracció.