Temes de consens i vot retrospectiu en la política

Clasificado en Derecho

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,91 KB

Els temes de consens (valence): issueownership i saliency

Els temes valence són aquells en què tothom comparteix els objectius, com l'eficàcia en la gestió, bon funcionament de l'economia, reducció de l'atur, no a la corrupció i criminalitat. El model espacial deixa de tenir sentit. A l'hora de votar en els temes de consens només tenen rellevància dos criteris: la competència del partit per afrontar el tema (partycompetence) i la importància (saliency). Issueownership vol dir qui té la propietat dels temes o la capacitat percebuda pels votants de fer-los seus. La importància dels temes (saliency) la determinen els mitjans de comunicació, partits, moviments socials, condicions exògenes, etc. (és la competició per l'agenda).

El vot retrospectiu i la rendició de comptes

Definició: Els votants empren les avaluacions del passat per prendre decisions sobre el futur, això és el vot retrospectiu, i no cal massa informació per a fer-lo servir. Aquest vot és el mecanisme mitjançant el qual els governants reten comptes als electors. La rendició de comptes: els votants observen què passa al món i les accions dels governants al respecte, atribueixen responsabilitats, actuen en conseqüència el dia de les eleccions i això condiciona el comportament dels governants (els votants sovint s'equivoquen en els tres primers passos).

Els límits del vot retrospectiu

Partidisme: La valoració que fan els votants també té un component emocional, hi ha un biaix partidista/ideològic en la interpretació de la realitat i en l'atribució de responsabilitats.

Biaixos cognitius: Els votants són miops, donen més importància a les notícies negatives que a les positives, tendeixen a percebre la realitat de manera que confirma els seus prejudicis, tendeixen a preferir missatges clars i senzills, fugen de l'ambigüitat i la incertesa.

Gestió vs sort: Per als votants és difícil distingir el que es deriva de la bona/mala gestió dels governs. Els governs que governen en moments de crisi no provocada per ells acaben sent castigats.

Esdeveniments irrellevants: Hi ha evidència que els votants a vegades castiguen o premien per qüestions que no tenen a veure amb la gestió del moment. Es veuen influenciats per atacs de tauró, fenòmens meteorològics externs, resultats esportius, loteria, atemptats terroristes. S'explica pel canvi d'estat d'ànim i pels errors d'atribució.

Límits institucionals: Característiques institucionals que dificulten la claredat de responsabilitats són: fragmentació i coalicions, descentralització, democràcia directa, globalització.

Conclusió

En resum, els temes de consens i el vot retrospectiu són aspectes clau en la política que condicionen les decisions dels votants i la rendició de comptes dels governants.

Entradas relacionadas: