Teoria Factorialista de la Personalitat i el seu Impacte en el Màrqueting
Clasificado en Psicología y Sociología
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,59 KB
Teoria Factorialista, Disposicional o dels Trets Representants
- Allport (1965), R. B. Cattell (1972) i H. J. Eysenck (1987).
- Suposa l'abandonament de la teoria psicoanalítica en l'àmbit del consum a causa de, entre d'altres raons, la seva objectivitat, facilitat d'administració i avaluació de la personalitat.
- Segons Loudon i Della Bitta (1995), els conceptes de la personalitat que més es fan servir en l'explicació del comportament del consumidor es deriven d'aquesta teoria.
- Es considera la personalitat com un patró o conjunt de qualitats disposicionals o trets que difereixen d'una persona a una altra.
Característiques de la Teoria Factorialista
Seguint Lleó i Olabarri (1991), aquestes serien:
- Els trets de personalitat són estables.
- Hi ha un nombre limitat de trets comuns a molta gent, alhora que hi ha diferències entre grups segons els trets que els tipifiquen.
- La seva mesura es basa en tècniques quantitatives i empíriques, i se centren en mesurar les característiques psicològiques o trets que diferencien a una persona d'altres. Les proves per mesurar la personalitat es basen en test amb inventaris de trets específics (ex., tolerant-intolerant) que etiqueten els individus, assenyalant les diferències entre ells i inclouen aspectes del temperament, motivació, adaptació, habilitats, valors, etc.
El Model de Cattell (16PF)
- El model de Cattell (1972) es basa també en la teoria de trets i l'anàlisi factorial com a instrument metodològic principal per estudiar les diferències individuals en personalitat.
- Cattell selecciona una llista de 171 variables ordenades per parells bipolars. Els treballs empírics realitzats permeten reduir la llista a 36 escales globals, de l'anàlisi factorial s'obté el conegut inventari de 16 factors de la personalitat (16PF).
Relació entre Personalitat, Autoconcepte i Màrqueting
- Pocs èxits en la utilització de la personalitat com a predictor de la conducta de consum:
- Segons Albanese (1993), desconeixem com es relaciona amb el nostre comportament de compra. A la vegada, els esforços per fer operatiu el concepte de personalitat en l'àmbit del màrqueting no ha obtingut els resultats esperats. Les limitacions en el seu ús fan a:
- Ofereixen inexactituds i dificultats en la seva mesura.
- Són conceptes massa psicològics. Per això s'han integrat en conceptes d'anàlisi més amplis com els d'estils de vida, on es combina amb altres variables més expresses del comportament del consumidor.
- El concepte d'autoimatge posa de relleu l'aspecte o element "conscient", desvinculat de l'"inconscient" i dels aspectes culturals (valors).
- No obstant això, el seu anàlisi comença a ser profitós en l'explicació de la conducta i el seu ús com a variable de segmentació quan:
- S'acompanya d'altres variables que utilitzen com a filtres en la relació entre personalitat i comportament: per ex., influències de grup, publicitat, familiaritat amb el producte, variables demogràfiques (edat, sexe, educació, ingressos...). Per ex. predilecció per productes dietètics i gènere.
- Els productes permeten expressar el caràcter personal, amb capacitat de simbolitzar allò que la persona és, aparent o desitja ser.
- L'estudi s'aplica més a categories àmplies de producte (per ex. esportius) que a models o marques concrets.
- S'utilitzen proves de personalitat d'un sol tret en lloc de inventaris de trets múltiples (ex., confiança en un mateix).