Teories de la Creació i Evolució: D'Ussher a l'ADN
Clasificado en Medicina y Ciencias de la salud
Escrito el en catalán con un tamaño de 6,98 KB
Creacionisme: James Ussher
James Ussher sostenia que Déu havia creat el món el 26 d'octubre a les 9 del matí de l'any 4004 abans de Crist.
Fixisme
Aquesta teoria postula que Déu va crear les espècies tal com són actualment i que no han evolucionat. No són espècies creades a l'atzar, sinó que cada espècie té una funció específica i existeix un ordre natural.
Finalisme o Teleologia
Segons aquesta perspectiva, tots els éssers vius i les espècies tenen una finalitat o un propòsit inherent.
Antropocentrisme
L'antropocentrisme situa l'ésser humà com una espècie a part, fora de la naturalesa, dotada d'ànima i considerada el centre de la creació divina. Aquesta visió va començar a canviar amb l'aparició de ciències com la biologia.
Biologia (s. XVIII): Linné i la Geologia
Carl Linné va classificar per primera vegada les espècies. No obstant això, Linné era fixista i creia que les espècies no evolucionaven.
Paral·lelament, els descobriments en geologia, com les formes de vida fossilitzades trobades en diferents estrats rocosos, van començar a indicar que la Terra tenia una antiguitat de milions d'anys, la qual cosa va posar en dubte la certesa literal de la Bíblia.
Teories de l'Evolució
Lamarckisme (1809): Ús i Desús, Herència Adquirida
L'any 1809, Jean-Baptiste Lamarck va presentar la primera teoria evolucionista coherent. Es basa en la idea que les espècies evolucionen i no romanen immutables.
Segons Lamarck, el procés evolutiu es desenvolupa en tres fases:
- Canvi en el medi ambient.
- Canvi d'hàbits per adaptar-se al nou medi.
- Canvi en la forma de l'organisme com a resultat dels nous hàbits.
Principis fonamentals del Lamarckisme:
- La funció crea l'òrgan: L'ús continuat d'un òrgan el desenvolupa i enforteix, mentre que el desús el debilita i pot portar a la seva desaparició.
- Herència dels caràcters adquirits: Els caràcters adquirits per un organisme durant la seva vida es conserven (segons Lamarck). (Nota: actualment se sap que només es transmeten a la descendència les característiques genètiques.)
Darwinisme (1859): La Selecció Natural
Charles Darwin, després d'una expedició a les illes Galápagos on va observar una gran diversitat de fauna i com les "subespècies" variaven entre illes, va desenvolupar la seva teoria. Darwin va publicar les seves idees juntament amb Alfred Russel Wallace, qui havia arribat a conclusions similars. La teoria de l'evolució per selecció natural es basa en els següents punts:
- Sobrepoblació: Les espècies produeixen més descendents dels que poden sobreviure fins a l'edat adulta. Aquesta idea s'inspira en la teoria de l'economista Thomas Malthus, que afirmava que la població creix més ràpid que els recursos disponibles.
- Lluita per l'existència: Com que neixen més individus dels que poden sobreviure, s'estableix una competència pels recursos limitats. Aquesta lluita pot ser:
- Intraespecífica: entre individus de la mateixa espècie.
- Interespecífica: entre individus de diferents espècies.
- Amb el medi: contra les condicions ambientals adverses.
- Variacions útils o perjudicials: Els individus d'una població presenten variacions en els seus caràcters, i aquestes són heretables. Algunes d'aquestes variacions poden ser útils (avantatjoses) i altres perjudicials. Només sobreviuran aquells individus amb les variacions més útils (més forts, àgils, amb una forma d'òrgan determinada, etc.). Aquestes mutacions (variacions) també van ser útils en alguns casos i van afavorir l'espècie.
- Selecció natural: El medi ambient "selecciona" els individus que posseeixen les variacions més favorables per a la supervivència i la reproducció en aquest entorn particular. Aquests individus tenen més probabilitats de deixar descendència, transmetent aquests trets avantatjosos. L'evolució és un procés gradual d'adaptació i augment de la complexitat, i no persegueix cap finalitat predeterminada.
Genètica i Evolució Humana
Watson i Crick (1953): L'Estructura de l'ADN
L'any 1953, James Watson i Francis Crick van descobrir l'estructura de doble hèlix de l'ADN. Aquest descobriment va ser fonamental per entendre les bases moleculars de l'herència i la variació. Es va constatar que aproximadament el 98% de l'ADN humà és igual al dels ximpanzés, el nostre parent viu més proper.
Evolució dels Homínids: Dels Pòngids als Humans
Fa aproximadament 5 milions d'anys, es va produir la separació evolutiva entre el llinatge dels pòngids (que portaria als grans simis actuals) i el dels homínids (que portaria als humans). Característiques clau dels homínids inclouen:
- Bipedisme (posició erecta).
- Alliberament de les mans per a la manipulació i ús d'eines.
- Desenvolupament de la tecnologia.
- Cerebralització (augment progressiu de la mida i complexitat del cervell).
Conseqüències de la separació (sovint explicades per la hipòtesi de l'"East Side Story"):
- Poblacions de l'Oest (hàbitat selvàtic): Van romandre en un entorn més estable i no van experimentar canvis evolutius tan dràstics, donant lloc als simis actuals.
- Poblacions de l'Est (hàbitat de sabana): Es van enfrontar a un canvi ambiental cap a la sabana, un entorn més obert i amb nous reptes. Això va impulsar l'evolució per selecció natural cap als prehumans i humans. Aquests van evolucionar i es van convertir en Homo erectus, que després (segons el text original) dóna lloc a l'Homo habilis; d'aquí sorgeixen el Neandertal (Europa, hàbil, creatiu, amb llenguatge elaborat, que accepta bé el canvi tecnològic) i el Cromanyó (més ben equipat culturalment i biològicament, som nosaltres, Homo sapiens).
Processos clau en l'evolució humana:
- Hominització: Procés d'evolució biològica que va portar a les característiques físiques dels humans moderns.
- Humanització: Procés d'evolució cultural, que inclou el desenvolupament del llenguatge, l'art, la tecnologia complexa i les estructures socials.
El Llenguatge: Eina Humana Clau
El llenguatge és una forma de comunicació, principalment representativa o simbòlica, que és una característica distintiva dels humans. Perquè hi hagi comunicació lingüística, calen els següents elements:
- Emissor
- Receptor
- Missatge
- Codi (la llengua)
- Canal (el mitjà de transmissió)