Teories de la Desigualtat i el Desenvolupament Sostenible

Clasificado en Medicina y Ciencias de la salud

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,26 KB

Teories sobre la Desigualtat entre Països

El Subdesenvolupament segons la Perspectiva Evolucionista

Segons aquesta teoria, tots els països del planeta evolucionen en una mateixa direcció i acabaran desenvolupant les seves economies de manera similar. El punt de partida és una economia primitiva, depredadora i de subsistència. Els països del sud han quedat endarrerits perquè no han pogut superar els obstacles. Aquesta falta de progrés s'ha traduït en guerres civils, analfabetisme, incapacitat per a la recerca i el desenvolupament i presència de règims autocràtics.

Les Colonitzacions, Descolonitzacions i Neocolonitzacions

Les colonitzacions són violentes de caràcter econòmic, polític, militar o cultural. Al segle XX, les descolonitzacions van fer que augmentés l'analfabetisme, la desnutrició, els règims polítics dictatorials i les guerres civils cruentes. Després va donar pas a la neocolonització pel sotmetiment d'aquestes colònies antigues als interessos i el control dels mercats i multinacionals.

Els Moviments Anticapitalistes i Antiglobalització

El primer pas és conscienciar la humanitat de l'existència d'aquesta desigualtat. Les institucions politicoeconòmiques internacionals col·laboraran amb els governs per a implantar mesures contra la desigualtat. El moviment antiglobalització reclama canviar aquest model capitalista, ja que no pot assegurar una qualitat de vida suficient per a la majoria dels ciutadans del món.

El Desenvolupament Econòmic Sostenible

La Protecció del Medi Ambient com a Repte Comú i Global

Els problemes mediambientals no respecten les fronteres i afecten tota la humanitat. Els principis bàsics d'una política ambiental són: prevenir, aturar la font de contaminació i fer respondre a qui atempta. Per a protegir el nostre món de la sobreexplotació econòmica dels recursos naturals, el canvi climàtic o la contaminació dels oceans cal la implicació de tothom.

La Consistència Mediambiental i Social

Per a conèixer el món on vivim i saber què fer, necessitem convertir-nos en agents de canvi. Cal una actitud de compromís, uns objectius clars, estar ben informats, participar en la vida política i interioritzar nous valors i models.

Entradas relacionadas: