Teories gramaticals del S.XX i implicacions didàctiques
Clasificado en Magisterio
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,35 KB
Quatre són les teories gramaticals
Gramàtica tradicional
Es plantejava l’aprenentatge de la llengua d’una manera teòrica. Era necessari aprendre les regles de la normativa per a aconseguir una expressió oral i escrita modèlica. Les gramàtiques de les primeres èpoques eren gramàtiques preceptives, hereves de les gramàtiques gregues i llatines, i el seu estudi responia a un afany de "puresa" idiomàtica.
La gramàtica tradicional i el seu mètode d’aplicació gramàtica-traducció, sobreemfatitza el valor del coneixement gramatical, i més específicament, metalingüístic.
L’estructuralisme
Va suposar un gran avanç cap a punts de vista més objectius. Les gramàtiques descriptives se proposen explicar el funcionament del sistema de la llengua "tal com és i no tal com hauria de ser". L’objecte d’estudi de la gramàtica és ara l’estructura verbal, els elements que la componen i les seues relacions, però no els criteris de correcció o la normativa. D’esta manera es va progressar en el nivell de qualitat científica de l’anàlisi lingüístic, però l’ensenyament va continuar sent bàsicament gramatical.
L’estructuralisme i la seua aplicació a l’ensenyament, el mètode audiolingual, implica un ensenyament oposat a l'anterior, ja que proposa una gramàtica descriptiva, implícita i inductiva tot rebutjant la gramàtica explícita
La gramàtica generativa
El conjunt de coneixements que permeten a un parlant-oient ideal produir i entendre un nombre teòricament infinit d’oracions i establir judicis sobre aquestes. Aquest coneixement és inconscient. La competència contrasta amb l'actuació, que és l'ús real i individual de la llengua en situacions concretes.
El mentalisme posa en dubte la concepció conductista de l’aprenentatge, basada en la correlació d’estímul amb resposta.
A més, pot produir frases o paraules que no haja sentit ni llegit abans: pot inventar-se frases i paraules noves a partir de les regles sintàctiques i morfolexicològiques.
Els enfocaments comunicatius
L’objectiu fonamental d’estos enfocaments no és ja aprendre gramàtica, sinó aconseguir que l’alumne puga comunicar-se millor amb la llengua. Les classes passen a ser més actives i participatives; els alumnes practiquen els codis oral i escrit mitjançant exercicis reals o versemblants de comunicació.
Defineix el concepte de competència comunicativa
La competència comunicativa implica tota una sèrie de coneixements i habilitats discursives i socioculturals que posseeix una persona i que li permeten comunicar-se adequadament en un context determinat.
Com ja sabem, la competència comunicativa té quatre components:
- Competència gramatical. Inclou els elements bàsics que calen per a comprendre i produir oracions.
- Competència sociolingüística. Inclou les regles socioculturals d'ús de la llengua i per això és responsable de l'adequació del text al context.
- Competència estratègica. L’habilitat d'usar estratègies de comunicació no verbal amb dues finalitats fonamentals: compensar deficiències en la comunicació i assolir una major efectivitat en la comunicació.
- Competència discursiva. Es refereix a la capacitat de crear textos de diferents tipus i d'interpretar-ne el sentit correctament.