Teories de la Motivació i Gestió de Recursos Humans
Clasificado en Formación y Orientación Laboral
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,84 KB
Teoria de Maslow: 1. Necessitats fisiològiques 2. Necessitats de protecció i seguretat 3. Necessitats de pertinença 4. Necessitats d'estima 5. Necessitats d'autorealització.
Teoria de Clayton Alderfer: El primer aspecte és cobrir les necessitats bàsiques, però després no segueix un ordre jeràrquic, depèn de les motivacions personals.
Teoria de Douglas McGregor: Teoria X (Autoritari): Dicta les normes a seguir. Motivació: diners, persones per naturalesa que no volen treballar, pressió constant. Teoria Y (Estil democràtic i participatiu): Motiva la plantilla, no sent una aversió per la feina, es compromet a assolir objectius, dirigides per si mateixes.
Teoria bifactorial de Herzberg: Equilibri entre satisfacció i insatisfacció. Factors higiènics: La seva existència no produeix satisfacció laboral, però la seva manca genera insatisfacció. Factors motivacionals: Ajuden a treballar més i millor, relacions amb responsabilitat que assumir.
Teoria de l'equitat de Stacy Adams: Motiven les situacions d'equitat en què es recompensa a tothom en proporció a les seves aportacions, no hi ha favoritismes.
Equips de treball: És el conjunt de persones que treballen juntes cordialment per aconseguir unes metes comunes. Funcions del grup de treball: Cervell, investigador, coordinador, impulsor, monitor, cohesionador, realitzador, finalitzador, especialista.
Lideratge: És la capacitat per influir en un col·lectiu, guiant-lo cap als objectius comuns i que se sentin activament involucrats en la feina.
Estils de lideratge: Segons Kurt Lewin: autocràtic, liberal, democràtic. Situacional de Hersey i Blanchard: estil participatiu, persuasió, delegació, control.
Classes d'equips: De la mateixa àrea, interdisciplinari, progressius, processos. També hi ha la forma de planificar la feina: pluja d'idees, tècnica grup nominal, Philips 66, joc de rol, diàlegs simultanis.
Organització d'empreses: -Organització per divisions: dividir en àrees semi-autònomes i mantenir una administració central. Es pot fer segons productes o serveis, tipus de client o mercats. -Organització mixta: productes, mercats i clients molt diferents. Es pot fer segons organització geogràfica, clients o productes. -Organització formal + informal = organització real.
Funcions dels Recursos Humans: Planificació, reclutament i selecció, administració personal, relacions laborals, seguretat i salut laboral, compensació o retribució.
Estructura del departament de RRHH segons la dimensió de l'empresa: Petites/mitjanes empreses: gestió personal a càrrec de la direcció. Grans empreses: departament exclusiu de direcció de persones com administració, relacions laborals, etc. Empreses amb diversos centres de treball: departament de recursos humans a cada centre, però dependrà de la direcció general de l'empresa. Empreses multinacionals: departament de RRHH en cada país, però sempre dins de l'estratègia general de l'empresa.
L'externalització: Contractació d'algunes funcions pròpies de l'empresa perquè les facin empreses especialitzades. 1. Direcció de l'empresa, 2. Desenvolupament de recursos humans, 3. Treballadors motivats, 4. Conseqüències.
Models de gestió dels RRHH: Model d'Idalberto Chiavenato: subsistemes independents. Model de gestió de competències: conjunt integrat de coneixements, aptituds i motivacions que té una persona.
Models d'organització: Organització en piràmide invertida, organització en xarxa, organització en trèvol.