Teories de la Motivació: Hull i Maslow | Reducció de l'Impuls i Piràmide de Necessitats

Clasificado en Psicología y Sociología

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,38 KB

Unitat 9. Motivació i emoció

Teories de la motivació

Teoria de la reducció de l'impuls

Hull parteix de la base del fenomen biològic de l'homeòstasi fisiològica, que és la tendència dels organismes biològics a corregir les desviacions del seu estat normal i a mantenir l'equilibri intern. Tots els organismes disposen de mecanismes reguladors. Hull aprofita aquest fet i intenta explicar la motivació humana lligant-ho amb la satisfacció de les necessitats (menjar, sexe, etc.). Tot comença amb un desequilibri intern, com per exemple la manca d'energia en el cos. Aquest desequilibri provoca l'aparició d'una necessitat. De cara a pal·liar aquesta necessitat, el cos genera un impuls, la qual cosa fa que la persona porti a terme efectivament una conducta per tal de disposar de menjar. Una vegada això s'ha fet, automàticament es redueix l'impuls que havia motivat la cerca de menjar. Al cap d'un cert temps, però, el desequilibri torna a aparèixer i el cicle torna a començar. L'impuls és l'element activador de la resposta. Hull introdueix un darrer element: l'incentiu. Si l'impuls depèn només de l'estat de privació d'una necessitat (per exemple, no tenir menjar), l'incentiu és el que ens fa anar envers una meta determinada. Per donar compte de la força de la resposta que té lloc en la motivació humana, Hull proposa la fórmula següent: Resposta = H · D · K.

Teoria de les motivacions de Maslow

Maslow elabora una teoria molt completa sobre les motivacions de les persones, lligada a la seva teoria de la personalitat, que ell anomena l'home autorealitzat. Les persones tenen dos tipus de necessitats: les necessitats deficitàries i les necessitats de creixement. Les necessitats deficitàries són les següents:

  • Necessitats fisiològiques: menjar, beure, dormir, sexe, etc.
  • Necessitats de protecció i seguretat.
  • Necessitats d’estimació i acceptació.
  • Necessitats de valoració.

Les necessitats fisiològiques són la base de la piràmide de les motivacions. Són necessitats que compartim amb els animals i són clarament imprescindibles per a la supervivència. Són necessitats purament físiques, sense elements de tipus psíquic.

Entradas relacionadas: