Teories Sociològiques: Estructuralisme, Marx, Interacció i Més

Clasificado en Psicología y Sociología

Escrito el en catalán con un tamaño de 1,81 KB

Escola Estructural Funcionalista

Amb fonaments al segle XVII i tendències antropològiques. Referents: Bronislaw Malinowski i Claude Lévi-Strauss. La societat és un sistema funcional dinàmic, un organisme viu. El canvi és fruit de la dinàmica interna que busca l'equilibri i l'adaptació. Hi ha rituals col·lectius que fomenten la integració i la cohesió. Ex: Camp Nou.

Escola Marxista

Creada per Karl Marx i Friedrich Engels. Teoria del comunisme i la lluita de classes, crítica al capitalisme. La plusvàlua és clau. La societat es basa en l'economia i la producció. El canvi econòmic provoca canvi social. Es necessita un estat que controli l'economia.

Escola Interaccionista Simbòlica

Els elements socials i culturals resulten de la interacció social. La societat està en constant negociació de conceptes i lleis. Referents: G.H. Mead, Husserl, Weber.

Escola de Chicago

Influenciada per l'emigració europea als EUA. Estudia l'opinió pública en la societat de masses.

Escola Crítica de Frankfurt

Creada el 1923 per Max Horkheimer, Adorno i Walter Benjamin. Estudi crític de la cultura de masses, art i literatura. Concepte d'alienació del treballador. La cultura de masses pot alliberar i alienar. Els mitjans tenen una funció contradictòria. Cal una raó crítica.

Socialització i Agents

L'infant aprèn pautes socials, actituds, gustos i valors. Aprenentatge per imitació, rebuig, premis i càstigs. Interiorització de normes.

Socialització Primària

Infantesa intensa, el nen busca satisfer necessitats i expectatives.

Socialització Secundària

Adolescència, necessitat del jo i el col·lectiu.

Resocialització

Reeducació després d'aïllament o abús. Ex: Katniss i Peeta.

Entradas relacionadas: