Termes Clau de la Geografia Física Ibèrica
Clasificado en Geología
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,24 KB
Ibèria Argilosa
Ibèria argilosa: zona de la Península Ibèrica constituïda per materials sedimentaris (argiles, margues) dipositats a finals del Terciari i al Quaternari. Es correspon a àrees properes a rius i depressions.
Ibèria Calcària
Ibèria calcària: part de la Península Ibèrica on abunden les formacions sedimentàries d'origen marí de calcàries, arenoses, margues. Són zones de plegament alpí, formades durant l’era Terciària i produeixen els paisatges càrstics.
Modelat Càrstic
Modelat càrstic: modelat de les regions calcàries que evoluciona per l’erosió i dissolució de la roca calcària, ja que és dura però soluble en aigua. Aquest modelat es caracteritza per l’aparició de dolines.
Ibèria Silícia
Ibèria silícia: part occidental de la península i que està formada per materials antics de l’era primària originats arran de l’orogènia herciniana amb materials tals com: granit, pissarra, gneis, quarsita, marbre.
Relleu Volcànic
Relleu volcànic: formacions orogràfiques resultat d’activitat volcànica. Una característica d’aquest tipus de relleu són les seves ràpides transformacions, ja que és fàcilment erosionable.
Modelat Glacial
Modelat glacial: modelat provocat per l’acció de les acumulacions perpètues de gel que va erosionant i excavant valls en forma d'U.
Ibon
Ibon: Nom local donat als múltiples llacs glacials existents als Pirineus.
Modelat Litoral
Modelat litoral: conjunt de formes del relleu terrestre localitzades a la zona de transició entre el mar i les terres emergides. S’origina per l’acció de les ones i dels corrents a la costa.
Planes Litorals
Planes litorals: planes poc abruptes, excepte a les zones on les serralades toquen al mar, amb costa baixa arenosa i a zones de maresmes.
Orogènesi
Orogènesi: conjunt de processos geodinàmics que determinen la formació de les cadenes muntanyoses.
Orogènia Alpina
Orogènia alpina: moviment tectònic de l’era Terciària (Mesozoic, Cenozoic), responsable de la formació de les serralades perifèriques de l’altiplà castellà.
Orogènia Herciniana
Orogènia herciniana: Episodi de formació i plegament de muntanyes que es produeix a l’era Primària: entre els períodes Devonià i Carbonífer, fa uns 300 milions d’anys (Paleozoic).
Depressió
Depressió: terreny enfonsat (respecte al nivell de les regions circumdants o del mar) de certa extensió que es contraposa topogràficament a l’elevació.
Meseta
Meseta: terreny elevat sobre el nivell del mar que es caracteritza per la seva forma plana (altiplà). La Meseta espanyola és el bloc orogènic més antic de la Península.
Serralades Bètiques
Serralades Bètiques: Cadenes de muntanyes resultat de l’acostament de les plaques ibèrica i africana durant el moviment alpí. Tenen una extrema complexitat geològica i morfològica.