Les Termes Romanes: Origen, Funcions i Parts Essencials

Clasificado en Latín

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,71 KB

Les Termes Romanes

1. Definició

Eren recintes públics destinats a banys típics de la civilització romana. En les antigues viles romanes els banys es deien balnea o balneum i si eren públics thermae o therma. Les termes romanes eren banys públics amb estades reservades per a activitats gimnàstiques i lúdiques. També eren considerats llocs de reunió i a ells acudia la gent que no podia permetre's tenir-ne un a casa, com els plebeus o els esclaus. De vegades els emperadors o els patricis concedien banys gratis per a la resta de la població.

2. Origen

Com molts altres èxits culturals, la idea no és pròpiament romana, sinó grega. Sí que és cert que a la Grècia clàssica no van existir termes a l'ús, però sí espais dedicats al culte del cos i el seu correcte emmotllament i higiene, com estadis, palestres per a exercicis i centres de culte associats a les propietats terapèutiques de l'aigua. Els banys no prenen la seva dimensió pública i popular fins que una nació molt més pragmàtica que els dispersos grecs assumeix l'hegemonia al Mare Nostrum.

3. Funcions

Ja no només es realitzaven els actes de neteja i relaxació, així com aquells medicinals quan les aigües tenien propietats curatives, sinó que s'afegia una cura del cos que incloïa pràctiques esportives i un ritual de massatges amb diferents substàncies com essències i olis especials. Els banys de les termes romanes eren, en l'època de l'Imperi provinent de Roma, un lloc important per a reunions on es feien negocis, tertúlies, cites secretes i fins i tot prostitució. Era un lloc d'oci i soroll, com va dir Sèneca en aquella època.

4. Parts

  1. Palestra
  2. Tabernae: Botigues on es venien begudes i menjar.
  3. Caldarium: Bany d'aigua calenta.
  4. Frigidarium: Era la sala destinada als banys d'aigua freda.
  5. Tepidarium: Habitació de temperatura tèbia que preparava el banyista per a la d'aigua calenta.
  6. Apodyterium: Vestuaris.
  7. Laconicum: Bany de vapor.
  8. Natatio: Piscina a l'aire lliure per practicar la natació.
  9. Sistema de calefacció: L'hipocaust era alimentat pel praefurnium, el qual produïa aire calent que s'enviava per canalitzacions fins a aquesta cambra subterrània, recoberta de lloses que descansaven sobre petites pilastres de maons. Es considera que la temperatura obtinguda en aquestes cambres no devia superar els 30ºC. A les termes, per obtenir més calor, s'integraven igualment dins els murs uns tubs de terracota (tubuli), que evacuaven el fum de les calderes (integrades a l'edifici) i l'aire calent que circulava per l'hipocaust.

Exemples de Termes Romanes

  1. Termes d'Agripa

    Les Termes d'Agripa van ser unes termes de l'antiga Roma construïdes per Marc Vipsani Agripa el segle I aC. Van ser el primer dels grans edificis termals construïts a Roma. Originàriament no eren pròpiament unes termes, sinó més aviat una sauna. L'any 80 dC, les termes es van veure afectades per un gran incendi, però van ser restaurades i ampliades. En temps de l'emperador Adrià s'hi van dur a terme diverses reformes internes.

  2. Termes de Caracal·la

    Les Termes de Caracal·la van ser un ampli complex de banys públics de la Roma imperial. Van ser construïdes a la ciutat de Roma, al turó de l'Aventí, entre els anys 212 i 217 dC, durant el mandat de Caracal·la; es van inaugurar amb el nom de Termes Antoninianes, ja que a l'emperador Marc Aureli Antoní mai se'l va conèixer en vida amb el nom de Caracal·la. Actualment, les extenses ruïnes d'aquestes termes són una atracció turística important.

Entradas relacionadas: