TIC: Hardware, Software i Perifèrics
Clasificado en Informática
Escrito el en catalán con un tamaño de 10,97 KB
Les TIC i el seu Impacte en l'Empresa
Les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) són un conjunt de tècniques, desenvolupaments i dispositius avançats que integren funcionalitats d'emmagatzematge, processament i transmissió de dades. Han revolucionat les relacions de l'empresa amb el seu entorn. El món, tal com el coneixíem, ja no existeix, i el nostre sector no és aliè a aquests canvis. Les TIC ens permeten integrar en espais virtuals totes les activitats necessàries del dia a dia de l'empresa. Mai abans en la història havia estat tan fàcil importar o exportar com ho és ara gràcies a les TIC. A més, aquestes tecnologies poden arribar a qualsevol empresa sense importar-ne l'activitat o la grandària.
1.1. Hardware i Software
Un ordinador està format per dues parts: hardware, que és la maquinària, i software, que és el programa. El software és el conjunt d'instruccions que fan possible el funcionament dels ordinadors. Hi ha dos tipus de software:
- El sistema operatiu: fa funcionar l'ordinador. N'hi ha de dos tipus: PC i MAC (d'Apple).
- El software d'aplicació: permet a l'usuari portar a terme una o diverses tasques.
IBM: creador dels primers ordinadors a principis del s. XX, als anys 60 van inventar l'aparell transistor, semblant a un interruptor. Circuit imprès, placa de plàstic, amb cables. De mida molt petita, ocupa molt poc espai. Gràcies a això es van fer ordinadors millors. El primer ordinador ocupava una gran sala, feta a base de cables, interruptors, etc. A mesura que va passar el temps, els ordinadors es van anar reduint i fent cada vegada més complexos i amb menys espai.
1.2. Tipus d'Ordinadors
Diferents característiques:
- La velocitat: depèn de la memòria RAM i del processador de què disposi l'ordinador. Dues marques: Intel i AMD.
- La fiabilitat: vol dir que un ordinador sigui capaç de tenir el menor nombre d'errors possible. Per exemple, una falta de refrigeració.
- Capacitat d'emmagatzematge de dades: depèn del disc dur i és relatiu.
Segons aquestes característiques, podem tenir diferents tipus d'ordinadors:
- Ordinadors de sobretaula
- Ordinadors portàtils (la diferència és que el portàtil es pot connectar a la xarxa elèctrica)
- Netbooks: menys capacitat d'emmagatzematge i permeten connexió a Internet.
- PDA: ordinadors de butxaca, poca capacitat d'emmagatzematge, baix rendiment i processadors petits.
- Terminal punt de venda: ordinadors que de vegades porten un teclat reduït, reconeixen un producte a través d'un codi. N'hi ha de dos tipus:
- Terminal "bob": no té capacitat per processar les dades; el que fa és, amb un escàner, reconèixer el codi de barres i amb aquest codi buscar el producte a la base de dades i fer servir un tiquet. Per tant, ha de tenir connectada una petita impressora. Una pantalla mostra el resultat de la búsqueda del producte. No és necessari que sigui una pantalla com les que nosaltres tenim.
- Terminals intel·ligents: capaços de gestionar l'estoc d'una botiga. Capaços de saber en tot moment els productes que hi ha i, si estan connectats a Internet, en arribar l'estoc a un cert nombre, poden enviar un correu electrònic al proveïdor per demanar tot el que falta a l'estoc.
- Superordinadors: no estan a l'abast de tothom.
1.3. Els Principals Components de l'Ordinador Personal
- Components bàsics:
- La Torre (CPU): a dins hi ha la placa base i la memòria RAM. En aquesta torre es veu que hi ha molt espai buit perquè necessita respiració; en porten 2 ventiladors. La part més important és la placa base: circuit integrat on es col·loquen els diferents components. En aquesta placa hi ha diferents sòcols de connexió per col·locar més components. Sempre porta una bateria per memoritzar la informació mínima (hora, dia...). Les ranures PCI ens permeten col·locar una targeta de so, de gràfic, etc.
- Sistema perifèric: el que es pot connectar a l'ordinador.
- Disc dur: on s'emmagatzema tota la informació. Tenen més capacitat d'emmagatzemar i funcionen amb més rapidesa.
- La memòria ROM és una memòria només de lectura.
- Un port de maquinari permet acoblar a un sistema físic un connector o cable.
- Un port de xarxa és una interfície utilitzada per comunicar-se amb un programa a través d'una xarxa.
- Port d'entrada/sortida.
- Monitor: n'hi ha de diferents mides i solen ser TFT.
- El teclat: es diferencia segons d'on sigui o per a què serveix. És perifèric i ens permet introduir dades.
- Ratolí: bàsicament està format per dos botons, un de principal i un altre de secundari. Tot això es pot connectar amb cables o sense.
- Connexió a la xarxa: línia telefònica normal i l'altra línia telefònica ADSL, es necessita un mòdem que ha d'estar connectat a l'ordinador. El mòdem normal va més lent i l'ADSL es fa mitjançant una targeta Wi-Fi.
- Accessoris: càmera de fotos, altaveus, micròfons, lector de codi de barres, impressora, escàner, etc.
2. Hardware
2.1. Unitat Central de Processament (CPU)
La CPU és l'ànima de l'ordinador, la màquina més important. És el conjunt de la torre menys el disc dur, la disquetera, etc. El processador és aquell aparell format per microxips, el que fa és permetre processar informació alfanumèrica. Es mesura en Hertz i actualment en GigaHertz. Un microxip és un circuit imprès de reduccions microscòpiques. El microprocessador va ser creat el 1991, i com més operacions faci, millor.
Memòria cau (caché): és només de treball, i ha de tenir memòria suficient per anar àgil. N'hi ha de dos tipus:
- Cau L1: està dividit en dos blocs; un conté les instruccions i un altre les dades, i quan es parla de la seva capacitat d'emmagatzematge es diu que és de 2x16 Kb. El cau L1 es troba a l'interior del processador i funciona a la mateixa velocitat que el micro, amb capacitats que van des de 2x8 fins a 2x64 Kb.
- Cau L2 (intern i extern): Les primeres memòries cau estaven situades a la placa base (motherboard); després es van construir en el processador, però no a dins del dau del processador, per la qual cosa és més lent que el cau L1, mentre que l'extern el trobem a la placa base.
- Intel: 2.2 GHz
- Pentium: 2.8 GHz
- Core: 3.2 GHz
2.2. Perifèrics d'Entrada
Un perifèric és qualsevol hardware que podem connectar a la CPU. Es classifiquen en:
- Per introduir dades: teclat, ratolí, etc.
- Per mostrar dades: altaveus, etc.
Els més destacats són el ratolí i el teclat.
- El ratolí és un perifèric que facilita la tasca d'utilització de l'ordinador. Bàsicament, la seva estructura es basa en una bola o un llum que, en desplaçar-se, mou per la pantalla un cursor. Generalment, consta de dos botons:
- Un de principal: serveix per executar. Un clic és seleccionar i doble clic, executar.
- Un de secundari: fa aparèixer menús.
- El teclat de sobretaula està format per un teclat alfanumèric i un altre només numèric. Cada teclat és especial, depèn del país d'on sigui o per a què serveixi.
- L'escàner és un perifèric que ens permet introduir a l'ordinador informació continguda en un suport físic com pot ser el paper. N'hi ha de tres tipus:
- Escàners plans: constituïts per vidres.
- Escàners tipus fulls: per introduir un full.
- Escàners manuals: codi de barres.
- OCR: reconeixement òptic de caràcters.
- Les càmeres fotogràfiques han evolucionat molt, a causa de la seva acceptació. N'hi ha de dos tipus:
- Compactes: es veu per una pantalla.
- Rèflex: es veu a través d'un objectiu.
- El micròfon és un perifèric que ens permet introduir so. És un dispositiu capaç de captar les ones sonores i transformar-les en impulsos elèctrics; això arriba a l'ordinador, que és capaç de guardar-ho.
2.3. Perifèrics de Sortida
És el hardware que ens mostra el resultat del que realitza el processador. És una forma de comunicació de l'ordinador a l'usuari. De perifèrics de sortida trobem la pantalla o monitor i la impressora.
- Pantalla: són planes, generalment de LCD. El que porten a dins és un cristall líquid que mostra les imatges. La mida es mesura en polzades (la diagonal de la pantalla). La seva característica és que té un ritme d'actualització. La norma (Energy Star: agència per a la protecció del medi ambient) marca les pautes d'estalvi d'energia i de la contaminació. Si té més píxels, més resolució. La profunditat de colors són els colors que mostra. VGA: és el que es coneix com els tipus de monitors.
- Les impressores: aparell que és capaç de mostrar en paper un document. N'hi ha de diferents tipus:
- Impressora d'injecció de tinta: és la més utilitzada, la que tenim a casa. Porta dos o més cartutxos de tinta, un de color (groc, blau, vermell) i un de negre. Injector: com una xeringa que reparteix microgotetes.
- Impressora làser: funciona mitjançant una pols que, en passar aquest làser, el que fa és que es queda fixada al paper. Si és de color, el que portarà és un tòner de cada color.
- Impressora matricial: d'agulles, s'utilitza en gestories o empreses.
- Impressora tèrmica: un paper especial perquè escriu amb color, són monocolors.
- Plotter: normalment estan als despatxos tècnics d'enginyeria, etc. Són impressores de grans dimensions.
- Altaveus: transformen un codi binari (so digitalitzat) amb impulsos elèctrics, arriben a l'altaveu i el transformen en un impuls mecànic, que és el que veiem quan es mou la membrana de l'altaveu. Quan es mou la membrana fa que l'aire del voltant es mogui i això és el so.
2.4. Perifèrics d'Entrada/Sortida
Combinació d'un perifèric d'entrada i de sortida. La major part dels dispositius són d'emmagatzematge. Permeten a un sistema informàtic emmagatzemar informació per a ser recuperada posteriorment. També un altre dispositiu, com la pantalla tàctil, el que fa és incorporar a la superfície de la pantalla zones sensibles.