Tipus de contractes i nòmines: Guia completa

Clasificado en Formación y Orientación Laboral

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,33 KB

Tipus de Contractes i Nòmines

Tipus de Contractes

1. Contractes Indefinits: Són aquells en els quals no es fixa una data determinada de finalització. També es coneixen com a "contractes fixos", ja que els treballadors formen part de la plantilla fixa de l'empresa.

2. Contractes Temporals: Tenen una data determinada de finalització de la relació laboral. N'hi ha de dos tipus:

  • De durada determinada
  • Formatius

Contractes Formatius

a) Contracte en Pràctiques: Només es pot efectuar si el treballador té títol universitari o de formació professional de grau mitjà o superior.

b) Contracte per a la Formació i l'Aprenentatge: Es fa si el treballador té entre 16 i 24 anys (si té alguna discapacitat, no hi ha límit d'edat) i no té cap titulació acadèmica. Treballen per aprendre l'ofici.

3. Durada del Contracte en Pràctiques: El contracte en pràctiques no pot tenir una durada inferior a 6 mesos ni superior a 2 anys, amb opció a 3 anys segons el conveni del sector.

12. Salari del Contracte en Pràctiques: No pot ser inferior al 60% del salari d'un treballador que ocupa el mateix lloc de treball (1r any) i al 70% (2n any).

11. Contracte per Obra o Servei Determinat / Circumstàncies de la Producció: L'obra o servei determinat és la realització d'obres o prestació de serveis amb autonomia i substantivitat pròpia respecte de l'activitat habitual de l'empresa. En canvi, l'eventual per circumstàncies de la producció aten a les exigències del mercat, acumulació de feines o excés de comandes, encara que es tracti de l'activitat habitual de l'empresa.

18. Període de Prova: És un període durant el qual la persona treballa i cobra, serveix per veure si és idònia per al lloc de treball i provar les seves capacitats.

El Salari i la Nòmina

4. El Salari: És la totalitat de les percepcions econòmiques dels treballadors, en diners o en espècie, per la prestació professional dels serveis laborals per compte aliè, ja sigui com a retribució pel treball efectiu o pels períodes de descans computables com a treball.

Està compost pel salari base i els complements salarials (quantitats de diners que s'afegeixen al salari base en concepte de les característiques del lloc de treball, pel rendiment del treballador, per antiguitat, per hores extres, per perillositat, per coneixements especials, etc.).

9. Salari Mínim: Un treballador no pot cobrar per sota del salari mínim, perquè es considera que aquesta és la quantitat mínima indispensable que una persona ha de cobrar com a salari per poder viure dignament.

10. Determinació del Salari: El salari que ha de cobrar cada treballador és determinat pel que està establert en el contracte de treball o en el conveni col·lectiu.

5. La Nòmina: És el rebut justificatiu del pagament del salari, on s'especifiquen les percepcions pagades, els descomptes realitzats i el salari net que s'ha de pagar.

6. Composició de la Nòmina:

  • a) Encapçalament: Hi figuren les dades de l'empresa i de la persona treballadora.
  • b) Meritacions: Són les quantitats que percep la persona treballadora per treballar (salarials, no salarials i total meritat).
  • c) Càlcul de les Bases de Cotització i de la Base d'IRPF: On s'han de determinar les bases de cotització (BCCC, BCCP, BHE) i la base subjecta a la retenció d'IRPF.
  • d) Deduccions: L'import dels descomptes que s'han de realitzar per l'aportació a les cotitzacions a la Seguretat Social, l'IRPF i el total que s'ha de deduir.
  • e) Líquid Total a Percebre: És la quantitat total que realment ingressa la persona treballadora.

7. IRPF i Cotitzacions a la Seguretat Social: L'IRPF és l'impost a l'Estat. Les cotitzacions de la Seguretat Social s'inverteixen en la jubilació, l'atur, etc.

8. Salari Brut i Salari Net: El salari brut és el total meritat sense deduccions. El salari net és el salari després de descomptar els impostos.

Entradas relacionadas: