Tipus d'enllaços químics i forces intermoleculars
Clasificado en Química
Escrito el en catalán con un tamaño de 2,87 KB
La regla de l'octet
La regla de l'octet estableix que quan els àtoms s'uneixen, guanyen, perden o comparteixen electrons fins que el nombre d'electrons de la capa de valència és igual a vuit.
Tipus d'enllaços químics
Enllaç iònic
L'enllaç iònic es produeix entre un metall i un no metall. Són enllaços on els ions de càrrega oposada es mantenen units gràcies a l'atracció electroestàtica que hi ha entre ells. Formen un cristall (NaCl "sal").
Enllaç covalent
L'enllaç covalent és el que uneix dos elements no metàl·lics mitjançant la compartició dels electrons. Exemples: hidrogen, aigua.
- Enllaç senzill
- Enllaç doble (oxigen): dos parells d'electrons compartits
- Enllaç triple (nitrogen)
Enllaç covalent coordinat (datiu)
En l'enllaç covalent coordinat, el parell d'electrons compartit prové d'un mateix àtom.
Electronegativitat
L'electronegativitat és una mesura de la tendència d'un àtom a atreure els electrons compartits. Com més gran és l'electronegativitat, més atrau els electrons. Els no metalls són més electronegatius i els metalls menys (electropositius).
Enllaç polar
L'enllaç polar és el format entre dos àtoms de diferent electronegativitat. Un dels àtoms adquireix una càrrega parcial negativa i l'altre àtom una càrrega parcial positiva.
Enllaç apolar
L'enllaç apolar és el format entre dos àtoms iguals o de la mateixa electronegativitat.
Forces intermoleculars
Les forces intermoleculars són les forces d'atracció entre molècules:
Forces dipol-dipol
Les forces dipol-dipol són forces que s'exerceixen entre les molècules polars. Són més intenses com més gran és la polaritat de la molècula i com més baixa és la temperatura.
Forces de dispersió
Les forces de dispersió són més intenses com més gran és el nombre d'electrons de l'àtom o de la molècula, i com més grossos són els àtoms i les molècules.
Enllaç d'hidrogen
Els enllaços d'hidrogen són les forces intermoleculars més intenses. L'enllaç d'hidrogen s'estableix quan un àtom d'hidrogen d'una molècula, que està unit a un àtom petit i molt electronegatiu, com ara el F, l'O o el N, és atret per un altre àtom petit i molt electronegatiu que té un o més parells d'electrons solitaris.
Enllaç metàl·lic
L'enllaç metàl·lic és el que es produeix en els metalls. Es pot definir com la força d'atracció entre els ions positius dels àtoms del metall i els electrons de valència que es mouen entre aquells.