Tipus de Joc i el Desenvolupament Infantil: Guia Completa
Clasificado en Psicología y Sociología
Escrito el en catalán con un tamaño de 2,69 KB
Tipus de Joc i el seu Significat
Joc funcional
Joc funcional: Un joc d’exercicis que no comporta cap simbolisme ni cap tècnica específicament lúdica, però que consisteix a repetir amb plaer activitats adquirides amb una finalitat d’adaptació.
Joc simbòlic
Joc simbòlic: Activitats com la imitació del món de les persones adultes i la representació de les seves vivències.
Joc de regles
Joc de regles: Són l'activitat lúdica de l’ésser socialitzat. Són jocs de combinacions sensoriomotores o intel·lectuals amb competència entre els participants i regulats per un codi transmès per la cultura o producte d’un acord del mateix grup.
Joc de construcció
Joc de construcció: Conjunt d’accions coordinades amb una finalitat específica. Consisteix a crear elements més propers a la realitat, en què els materials utilitzats cobren una rellevància especial.
El Joc i les Àrees de Desenvolupament Infantil
Desenvolupament Psicomotor
Psicomotor: Del moviment reflex al voluntari. Per realitzar moviments s’ajuden dels reflexos i el to muscular. Apareixen les figures humanes, el control corporal i la deambulació. Augmentarà la força de les cames i aconseguirà l’equilibri. Quan passa això, l’infant camina.
Desenvolupament Cognitiu
Cognitiu: Fa una sèrie de moviments continus i elabora esquemes d’acció. L’assimilació dels esquemes d’acció suposa el començament de la construcció de les estructures bàsiques, el joc simbòlic i el domini del llenguatge. Poden expressar-se lliurement i assimilar noves experiències. Desenvolupen constantment la imaginació i la creativitat.
Desenvolupament Afectiu
Afectiu: L’afecte és imprescindible per al desenvolupament i l’equilibri emocional. En l’àmbit de les activitats lúdiques, es perfilen les relacions i els contactes afectius. El joc li permet ampliar horitzons i superar les restriccions rígides que marquen la realitat.
Desenvolupament Social
Social: La socialització s’inicia en la interacció nadó-persona adulta. A l’escola infantil amplien els seus contactes socials. El procés de desenvolupament social dura tota la vida de l’individu. Al principi aquest joc és individual, ja que la immaduresa social i el seu egocentrisme no els permeten relacionar-se amb els iguals. Cap als sis anys acabaran relacionant-se amb els seus iguals. L'infant centra el joc en la persona adulta.