Tipus de marges: constructius, destructius i passius

Clasificado en Geología

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,97 KB

Tipus de marges

Marges constructius o divergents

Constructius: formació de placa. Divergent: separació de plaques (les del límit). Corresponen a les dorsals oceàniques. En aquestes vores hi ha un elevat flux tèrmic i una elevada activitat sísmica i volcànica. Els terratrèmols es produeixen a causa de les falles transformants que tallen perpendicularment les dorsals.
En aquests tipus de marges hi ha formació de litosfera i, per tant, hi ha expansió dels fons oceànics. Exemples de dorsals: a l'Atlàntic, a l'Índic i al Mar Roig. Les dorsals formen depressions que es cobreixen amb aigua i per això són i seran dorsals oceàniques.

Marges destructius o convergents

En aquest tipus de marges, les plaques s'acosten entre elles; per això s'anomenen marges convergents i hi ha destrucció de la litosfera.
  • Xoc entre litosfera oceànica i litosfera oceànica: Aquest tipus de marge actiu destructiu es localitza al nivell de les fosses oceàniques, en què una placa s'enfonsa sota l'altra i es produeix una zona de subducció.
  • Xoc entre litosfera oceànica i litosfera continental: En aquests marges, una placa oceànica col·lideix contra una placa continental al nivell d'una fossa propera al marge continental.
  • Xoc entre litosfera continental i litosfera continental: Aquest procés té lloc quan el fons oceànic entre dos marges continentals es consumeix completament. La col·lisió de dues escorces continentals té poca subducció, ja que són massa gruixudes i poc denses per endinsar-se per l'astenosfera.
En aquestes zones (aquests tipus de marges) es produeix una gran quantitat de terratrèmols, els hipocentres dels quals es localitzen al llarg del pla de Benioff, per tant, poden tenir una profunditat des de 0 km fins a 700 km.
En aquests marges es produeix també molt volcanisme a causa de la fusió de la placa que subdueix i de la pujada del magma per esquerdes.
Exemples:
  • Serralada dels Andes (oceànica de Nazca).
  • Japó (euroasiàtica + filipina i pacífica).

Xoc continent-continent

Es produeix aquest xoc quan les plaques oceàniques que convergeixen arrosseguen un continent i aquests continents acaben col·lisionant. Aquesta col·lisió (xoc) s'anomena obducció, desapareix l'oceà que hi havia entre ells, i es produeix la formació de grans serralades que tenen una elevada sismicitat; s'anomenen serralades alpines.

Marges conservants o passius

Aquests tipus de marges corresponen a falles transformants on es produeix un desplaçament lateral de dues plaques (blocs). En aquests tipus de marges no es crea ni es destrueix litosfera i en aquestes zones hi ha una elevada sismicitat. Els focus (epicentres) dels terratrèmols són superficials.
Exemple de falla: falla de San Andrés, Califòrnia.

Entradas relacionadas: